• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nedelju trka dronova u Beogradu: Jurcanje kroz vazduh brzinom više od 100 km/h

Vreme čitanja: oko 1 min.

FPV je letenje iz prvog lica i kontrolisanje drona putem daljinskog upravljača i posebno dizajniranih naočara – vizira koje nosi pilot, sa direktnom vezom prema kameri koja se nalazi na dronu

  • 0
Dronovi sport, racing drone Shutterstock

Beograd će u nedelju 15 oktobra biti domaćin trke na nebu i to ne bilo kakve - već državnog prventstva u letenju dronovima.

Na sportskom aerodromu Lisičiji Jarak kod Beograda, održaće se najviše domaće takmičenje – državno prvenstvo u vazduhoplovno modelarskoj kategoriji F9U, odnosno letenju dronova, u neposrednoj organizaciji Vazduhoplovnog sportskog udruženja RC Dron iz Beograda, saopšteno je iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

trke dronova Archibald Racing Team / Vazduhoplovni savez Srbije
Ova novija disciplina Svetske vazduhoplovne federacije (FAI) i takozvana trka sportskih dronova, već nekoliko godina se neguje u Srbiji, i od strane klubova i takmičara organizovana su brojna takmičenja.

Cilj takmičenja je da se izdvoji najuspešniji takmičar, čiji dron će najduže leteti unapred određeni broj kvalifikacionih, eliminacionih i finalnih trka, prelazeći takmičarske prepreke – staze i kapije.

Titulu prošlogodišnjeg državnog prvaka u ovoj vazduhoplovnoj disciplini će braniti Vladimir Munćan iz VSU RC Dron Beograd.

FPV je takozvano letenje iz prvog lica i kontrolisanje drona (first person view), najčešće kvadkoptera, putem daljinskog upravljača i posebno dizajniranih naočara – vizira koje nosi pilot, sa direktnom vezom prema kameri koja se nalazi na dronu.

Ovim načinom veze pilot može da utiče na kretanje drona sa minimalnim kašnjenjem i maksimalnom kontrolom.

Dronovi sport, racing drone Foto: Shutterstock
Trke kvadkoptera su relativno nov sport u kome piloti lete kvadkoptere veoma velikom brzinom (preko 100 km na čas).

Ovaj način letenja stavlja tehnologiju i reakciono vreme pilota na test. Trkanje se odvija na stazama koje uključuju prolaske kroz kapije, tunele i slalome kroz zastave.

(Vazduhoplovni savez Srbije/Aero.rs)

Video: Vanesa nasmejala sve izjavom: Slađa daje i prima, a Đani je...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>