• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letilice jurile nad Banatom: Prvenstvo Srbije u trci dronova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jak veter nosio je lagane letilice sa njihove predviđene putanje

  • 0

Dronovi mogu biti ne samo korisno sredstvo za snimanje ili - videli smo u savremenim sukobima - razna borbena dejstva, već i prave "trkačke mašine"!

Aerodroma Lisičji Jarak u blizini Beograda bio je mesto održavanja verovatno najneobičnijeg vazduhoplovnog takmičenja - državnog prvenstva u trci dronovima.

Jedan od organizatora državnog prvenstva, predsednik kompanije RC Dron Nemanja Nikodijević, je za portal Aero.rs ispričao kako je tekla FPV trka na Lisičjem Jaraku u nedelju 15. oktobra.

FPV je takozvano letenje iz prvog lica i kontrolisanje drona (first person view), najčešće kvadkoptera, putem daljinskog upravljača i posebno dizajniranih naočara – vizira koje nosi pilot, sa direktnom vezom prema kameri koja se nalazi na dronu.

Državno prvenstvo u trci dronovima RC Dron

Učešće na ovogodišnjem državnom prevnstvu u kategoriji za dronove do pet inča uzelo je 15 takmičara koji su se nadmetali u veštini ali i brzini upravljanja bespilotnim letelicama. Otežavajuća oklnost za sve takmičare bio je jak vetar koji bez problema pomera dronove sa njihove putanje, ispričao nam je Nikodijević.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova ali i malog broja učesnika, organizatori su odlučili da ukinu kvalifikacione trke i odmah pređu u eliminacionu fazu takmičenja.

Najbolji plasman imao je Ivan Kostić iz kluba Archibald Racing Team dok je drugo mesto zauzela Ruskinja Natalija Astahova, jedina pripadnica lepšeg pola na ovogodišnjem prvenstvu. Bronzu je osvojio Vladimir Pavlović.

Glavni organizatori takmičenja bili su RC Dron i Vazduhoplovni savez Srbije kao krovna organizacija domaćeg vazduhoplovnog sporta.

Nemanja Nikodijević je u razgovoru sa novinarom Aero.rs istakao da je ove godine u Srbiji pored državnog prvenstva održan i svetski kup u ovoj disciplini. Bela Crkva je u julu bila domaćin prestižnog prvenstva koje je okupilo 50 takmičara iz celog sveta.

Dronovi sport, racing drone Shutterstock
Na pitanje šta bi mogao da bude razlog još uvek nedovoljno velike popularnosti ovog sporta u Srbiji, predsednik RC Drona nam je rekao da je to najverovatnije cena letelica. Ulazak u svet FPV trka nije ni malo jeftin - najpristupačniji doronovi se kreću od 500 do 700 evra.

Nikodijević ističe da nije potrebno odmah izdvojiti ovoliku sumu novca već da se prvi koraci u ovom sportu mogu načiniti i sa znatno jeftinijim sredstvima. Whoop dronovi su male letelice od svega 65 milimetara koje su znatno pristupačnije i koje takođe mogu da pruže veliku zabavu.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Open Day 2023: Sletanje Cessne 172 iz drona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>