• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tragedija u Austriji: Prijatelji se opraštaju od vlasnika, šta znamo o avionu Commander 112B

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je bio oglašen na prodaju po ceni od 139.000 evra i navedeno je da je u odličnom stanju, sa samo 1900 časova naleta i dobrim paketom avionike

  • 0
Avion rockwell commander 112 Wikimedia/Aleksandr Markin

Četvorosed Rockwell Commander 112B, koji se srušio juče kako je Telegraf.rs izvestio, u Austriji u planinskom području Grunau, leteo je iz Češke Republike ka Medulinu u Istri.

Četiri osobe poginule su u nesreći.

Avion je proizveden 1977. godine (fabrički broj 530) i bio je registrovan u Nemačkoj kao D-ELPO.

Austrija Almatal  Grunau mali avion pad nesreća Foto: DAVID RAUSCHER / AFP / Profimedia
Na sajtu Planecheck.eu, ovaj avion je oglašen na prodaju po ceni od 139.000 evra i navedeno je da je u odličnom stanju, sa samo 1900 časova naleta i dobrim paketom avionike baziranim na Garmin 530W sistemu, transpodnerom, meteorološkim radarom, S-Tec autopilotom, BendixKing comm/nav (komunikacionim i navigacionim) uređajima i drugom opremom.

U oglasu za prodaju aviona kao kontakt je naveden Herman Kening iz Češke na čijem se facebook profilu mogu videti fotografije ove i drugih letilica. Njegovi prijatelji se u komentarima oprastaju uz poruke "počivao u miru", pa se može predpostaviti da je bio vlasnik aviona i stradao u udesu.

Uz nevericu i tugu u komentarima "provejava" i mišljenje prijatelja i kolega sportskih pilota kao su uslovi bili veoma nepovolji za letenje.

Jedan od korisnika facebooka je postavio pitanje da li je ovaj avion imao sistem za odleđivanje i da li je primenio mere prskanja tzv. de-icing i anti-icing sredstvima pre leta imajući u vidu vremenske uslove, odnosno niske temperature i sneg.

Opsežna potraga za letelicom pokrenuta je juče oko 12 sati. Na teren su odmah izašli svi dostupni vatrogasci, gorska služba spasavanja, policija i Crveni krst.

Potragu su otežali zimski uslovi. Spasilački helikopter i policijski psi su sat i po nakon potrage pronašli olupinu u dubokom snegu.

(Aero.rs)

Video: Oni prave rakete i bespilotne letilice : Šta je Beoavia?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>