• 11

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lavrov preleteo pola Rusije da bi stigao do Skoplja: Tupoljev zbog sankcija morao da kruži 5 sati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion Tupoljev Tu-204 iz državne flote stigao je na skopski aerodrom posle više od pet časova leta, preko Moskve, oko Ukrajine, Kavkaza odnosno Gruzije, Crnog Mora, Turske i Grčke do Severne Makedonije.

  • 11
Avion RA-64058@PEK (20180524070142) Wikimedia/N509FZ

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov došao je večeras u Skoplje gde će učestovati na samitu OEBS-a.

Iako je Lavrov ranije rekao da će otići na samit samo u slučaju da Bugarska dozvoli prelet njegovog aviona,  a kako je Telegraf.rs izvestio Bugarska je ovaj prelet odobrila, javno dostupni podaci sa servisa za praćenje letova Flightradar24 pokazuju da avion sa ruskim ministrom spoljnih poslova ni u jednom trenutku nije ušao u bugarski vazdušni prostor.

Zbog sankcija koje važe za prelete ruskih aviona u većini država Evrope, pa se u ovakvim slučajevima moraju tražiti posebne dozvole, umesto najkraćim direktnim putem preko pribaltičkih država, srednje Evrope i Srbije do Severne Makedonije, avion je leteo zaobilaznom putanjom.

Let RSD308 aviona Tupoljev Tu-204 iz državne flote kojom upravlja avio-kompanija Россия (Rusija), poleteo je u 16:24 po UTC vremenu iz St. Peterburga a leteo na skopski aerodrom nak.on više od pet časova leta, preko Moskve, zaobilazeći Ukrajinu, preko Kavkaza odnosno Gruzije, Crnog Mora, Turske i Grčke do Severne Makedonije. 

Avion Rossiya - Special Flight Squadron, RA-64058, Tupolev Tu-204-300 (29037843474) Wikimedia/Anna Zvereva
Portparol Evropske komisije Peter Stano ranije je  je da put Lavrova u Skoplje neće predstavljati kršenje evropskih sankcija Rusiji.

"Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov može da putuje u neku zemlju EU ili Severnu Makedoniju, uprkos tome što je na evropskoj listi sankcija uvedenih Rusiji zbog rata u Ukrajini. Zemlje EU mogu da dozvole prelet njegovog aviona, kao i vlasti u Skoplju da izdaju dozvolu za sletanje i učešće na sastanku, to neće biti kršenje sankcija", rekao je Stano na brifingu u Briselu.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    30. novembar 2023. | 06:13

    Šta će u Makedoniji? Pa oni su poslali naoružanje Ukrajini, koje su baš dobili od Rusije, kao poklon za odbranu od Šiptara! Oni su pro- NATOVSKI nastrojeni, i kandidati, da se unesu na spisak koordinata nuklearnog arsenala Rusije, kao i Bugari, koji trenutno nemilice snabdevaju Ukrajince naoružanjem!

  • Mučenik

    1. decembar 2023. | 10:09

    LAVROV HRABRO OTKRIO STANJE U SVETU Svaka čast Lavrovu što je obznanio na koji način su SAD zločinački delovali u svetu, mada nije sve pomenuo. Najznačajnije je ponašanje SAD gasi polako OEBS, uništili su Iraka, Siriju, Libiju, Jugoslaviju (Srbiji još se otima KiM), Avganistana gde su napravljene na milijarde evra štete, uništili na milione ljudi i u tim zemljama doneli glad, bedu i jadi od kojih još dugo neće se oporaviti. Zlo da bude veće, pomogli su Ukrajinu da uništi rusku populaciju u Ukrajini, a sada kao mirotvorci pomažu Zelenskog kako bi mogao da uništi Rusiju. Situacija je, suprotno od želje Bajdena i njegovih poltrona, umesto da ekonomski unište Rusiju, uništava se ekonomski EU, pada proizvodnja, poskupela goriva, raste inflacija, smanjuje se broj zapošljenih, Ponašanje SAD je doveo do jačanje BRIKS-a i do učlanjena pola Afrike i J. Amerike. Kina ojačava i stavila se na strani Rusije, a udaljila od SAD i postala druga, ako nije i prva ekonomska sila na svetu ovom. Ministri zločinačkih zemalja napustili su Skoplje, pre nego što je stigao Lavrov.

  • Duda Duduk

    1. decembar 2023. | 10:29

    Sjedinjene mafijaške države će kad tad morati da priznaju da su sankcije najobičniji mafijaški reket. Reket kojim prete celom svetu. Uvodjenje sankcija bilo kome ponižava Ujedinjene nacije i obesmišljava njihovo postojanje. Biće dovoljno da se setimo života u Jugoslaviji i do čega su dovele. Jednom će se saznati koliko je muškaraca žena i dece tada umrlo zbog nedostatka lekova koliko je sportista izgubilo karijere... Progledaće i Evropa jednom baš jao što su progledali crnci u Sjedinjenim mafijaškim državama. Dok je Rusije i Kine planeta neće robovati Amerikancima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>