• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekskluzivne fotografije: Lavrov poleteo iz Skoplja, kojim putem se vraća u Rusiju?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion Tupoljev Tu-204 ruske državne flote poleteo je iz Skoplja u 11:28 i uputio se ka istoku, preko Grčke i Crnog mora

  • 3
Tu 204 Dragan Cvetić

Poseta ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova Skoplju, gde je bio na samitu OEBS-a, izazvala je brojne reakcije i veliku pažnju ne samo u političkom kontekstu, već i u vazduhoplovnim krugovima.

Naime, još pre najavljenog dolaska povela se polemika kuda i kako će on doći u Skoplje, obzirom daje većina država preko kojih ide najkraći i uobičajeni put zabranila prelete i sletanje avionima registrovanim u Rusiji.

Aero.rs je pre dva dana objavio kojim putem je avion sa ruskom delegacijom došao do Skopja: preko Moskve, zaobilazeći Ukrajinu, preko Kavkaza odnosno Gruzije, Crnog Mora, Turske i Grčke do Severne Makedonije

Naš kolega Dragan Cvetić snimio je avion Tupoljev Tu-204 iz državne flote kojom upravlja avio-kompanija Россия (Rusija) danas na poletanju sa Međunarodnog aerodroma Skoplje.

Prema javno dostupnim podacima servisa za praćenje letiva Flightradar24, avion registarske oznake RA-65009 na letu koji se takođe vodi kao i u dolasku kao RSD308, uputio se na istok, preleto Grčku severno od Kavale, ušao u turski vazdušni prostor, preleteo severno od Istanbula i dalje obalom Crnog mora. U Rusiju je ušao kod Sočija, istočno od Stavropolja i uputio se na sever prema Volgogradu, pokazuje radarska slika.

RSD308 Flightradar24
U trenutku pisanja texta nije poznato konačno odredište, ali po svemu sudeći državni vraća se približno istom rutom kao i u dolasku.

Zbog sankcija koje važe za prelete ruskih aviona u većini država Evrope, pa se u ovakvim slučajevima moraju tražiti posebne dozvole, umesto najkraćim direktnim putem preko Srbije, srednje Evrope i Poljske, korišćeni su zaobilazni koridori, uz značajno produženje trajanja leta - u dolasku ministar Lavrov putovao je više od pet časova.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišo

    1. decembar 2023. | 17:42

    Neverovatno koliko je pogaženo međunarodno pravo ,pravda, istina,ljudsko dostojanstvo.Sve je bačeno pod noge.Čim nema dogovora,nema ni mira i prosperiteta.Pod uticajem izopačene Amerika i Evropa je dotakla dno.Samo je pitanje dana kad ce se sve raspasti kao balon.Ovom bolesnom svetu nema leka.Restart je veoma blizu.

  • Ljupco

    1. decembar 2023. | 18:21

    Lavrof rusi mogu da lete svuda nema momentalno ta sila koja moze da zabrani.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>