• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sarajevo dobija helikoptersku jedinicu: Potpisan ugovor o nabavci Subaru Bell 412 EPX

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posao nabavke letelice dodeljen firmi iz Zenice, za kupovinu odvojeno 15 miliona evra, još 12 miliona za obuku osoblja

  • 0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo posle više od četiri godine peripetija, raspisivanja i obaranja tendera  za nabavku helikoptera, medijskih napisa i skandala formira helikoptersku jedinicu, ako je verovati napisima tamošnjih medija.

Za te potrebe je u budžetu glavnog grada Bosne i Hercegovine odvojeno 30,3 miliona konvertibilnih maraka (nešto više od 15 miliona evra), a ugovor o nabavci prvog helikoptera potpisali su Vedran ključanin, direktor zeničke firme Shot i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katić.

Još krajem novembra prošle godine znalo se da će Shot d.o.o. iz Zenice dobiti posao nabavke "višenamenske letelice sa pratećom opremom". Ova firma je još tada ponudila najmanju cenu za nabavku novog helikoptera.

Shoot d.o.o. na svojm internet sajtu navodi da je "prepoznata kao regionalni lider u oblasti nabavke svih vrsta naoružanja, zaštitne i specijalizovane opreme za policiju, oružane snage, službe bezbednosti i agencije civilne zaštite"

Ujedno, u januaru ove godine izabrano je i prvih šest kandidata za buduće pilote helikopterske jedinice, koja će u prvom trenutku imati i četiri mehaničara za održavanje vazduhoplova, javio je tada Radio Sarajevo.

Za obuku pilota i mehaničara odvojeno je dodatnih 12 miliona evra, a oni su morali da potpišu desetogodišnji ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prema ranijim spekulacijama u bosansko-hercegovačkim medijima, u novoizgrađeni hangar na međunarodnom aerodromu Sarajevo (SJJ) u naselju Butmir najpre će stići helikopter Bell 412EPX, a jedinica bi zvanično počela da radi u drugoj polovini 2025. godine.

U hangaru će vremenom biti smeštena tri helikoptera, što je krajnji cilj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Subaru Bell 412EPX je savremena varijanta jednog od najpopularnijih srednjih helikoptera Bell 412, koji je rezultat razvoja legendarnog UH-1 Huey i Bell 212 Twin Huey. Pokreću ga dva turbo-vratilna motora Pratt&Whitney PT6T-9. U vazduhu može da se zadrži skoro četiri sata sa najviše 15 osoba u njemu, dolet mu je 669 kilometara pod punim opterećenjem, a maksimalna brzina 259 kilometara na sat.

"Helikopter će služiti, osim za potrebe policije, za spašavanje ljudi, potrage za nestalim, ali i za one kojima bude trebala medicinska pomoć. Naša specijalna jedinica je jedna od najspremnijih u regionu, a radi se na njenoj modernizaciji i unapređenju. Helikopterska jedinica MUP-a KS biće značajno pojačanje", izjavio je policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Fatmir Hajdarević.

Subaru Bell 412EPX nedavno je naručio i MUP Hrvatske, o čemu je Aero.rs tada pisao.

(Aero.rs)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>