• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi helikopteri Subaru Bell 412EPX na evropskom nebu: MUP Hrvatske očekuje dve nove letilice do kraja godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupovinu dva helikoptera za hrvatski MUP finansira EU sa 85 odsto ukupnog troška, dok je ostatak obezbeđen iz budžeta Republike Hrvatske.

  • 0

Hrvatska policija, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, prvi je evropski kupac helikoptera Subaru Bell 412EPX, popularnog američkog modela koji se sada proizvodi i u Japanu.

Dva vazduhoplova ovog tipa stižu najkasnije do 30. novembra ove godine prema pisanju hrvatskih medija i biće prvi helikopteri ovog tipa u Evropi.

Splitska Slobodna Dalmacija navodi da  isporuka ovih letelica kasni više od godinu dana jer je ugovor, vredan 36,3 miliona evra, potpisan još u julu 2022. godine, s rokom isporuke od 15 meseci.

Do odgađanja je došlo kako se navodi na zahtev kompanije Bell Textron Inc, kojoj je bilo potrebno dodatno vreme za završetak sertifikacije kod Agencije Evropske unije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (European Union Aviation Safety Agency - EASA).

Kupovinu ova dva helikoptera za hrvatski MUP finansira EU sa 85 odsto ukupnog troška, dok je ostatak obezbeđen iz budžeta Republike Hrvatske.

Reč je o unapređenoj licencnoj verziji veoma popularnog helikoptera kakve već godinama koriste vazduhoplovstva, civilna zaštita, obalske straže i policijske helikopterske jedinice širom sveta.

Na pouzdane karakteristike Bell 412 helikoptera godinama se oslanjaju oružane snage i policija u Sloveniji, Crnoj Gori, policija Severne Makedonije, Italije, Nemačke, Austrije. U mnogim holivudskim filmovima Bell 412 ili Bell 212 sa oznakama "njojorških plavaca" (New York Police Department - NYPD) neizostavni su element jurnjave za lošim momcima.

Bell 412 proizvodio se u SAD u Fort Vortu u Teksasu u vojnim varijantama od kojih je najbrojnija UH-1N, za civilne 412 bila je zadužena prozvodna linija u Kanadi, u Mirablelu u Kvebeku a deo helikoptera sklapan je u italijanskoj Agusti (kasnije Agusta Westland, danas Leonardo) kao i u Indoneziji gde je imao oznaku NBell 412.

Najnovija verzija 412EPX dolazi iz fabrike japanskog Subarua, koji je poznat i kao proizvođač izdržljivih terenskih automobila.

Na specijalizovanim vazduhoplovnim sajtovima može se pročitati i poređenje sa "jednotonskim pick-up kamionetom" i da je Subaru poboljšao i ojačao Bell 412 i napravio od provernog dizaja još robusniji i izdržljiviji.

Subaru Bell 412EXP, kao i prethodne verzije ima dva motora Pratt&Whitney PT6T-9 Twin-Pac. Kabina nudi odbaciva vrata pilotske kabine, očekivano najsavremeniji paket avioke i "staklenu kabinu" (glass ciockpit) sa višenamenskim prikazivačima.

Ipak, dve stvari su najvažnije: 11 posto jači prenos energije na osovini glavnog rotora i transmisiju koja omogućava polusatni "dry run" (što bi se moglo prevesti kao rad na suvo, op. aut.): u slučaju curenja maziva, glava rotora omogućuje još pola sata sigurnog leta do pogodnog mesta sletanje. Pri optimalnoj brzini krstarenja od 228 km na sat, to znači više od sto kilometara sigurnog leta.

Helikoptere MUP Hrvatske, a koristiće se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), kao i kod hitnih medicinskih letova.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>