• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helikopteri MUP gase požar u Bloku 70: Kamov Ka-32 prvi put u akciji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put helikopteri gase požar u užem gradskom jezgru, kaže Luka Čaušić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP

  • 0
Kineski tržni centar, požar, Blok 70 Foto: Marko Jovanović

Helikopterska jedinica MUP Republike Srbije učestvuje u gašenju velikog požara kpoji je jutros izbio u Bloku 70 sa tri helikoptera.

Telegraf.rs je javio da je helikopter otpočeo intervenciju gašenja oko 9:10 časova jutros, a na snimcima se mogu videti helikopteri Airbus H145M, Agusta Bell 212 i po prvi put namenski protivpožarni helikopter Kamov Ka-32.

Helikopteri uzimaju vodu na Savi a potom je izbacuju u naletima na požar iz pravca severa, odnosno centra grada.

H145M i AB212 uzimaju a potpom izbacuju vodu pomoću podvešenog vedra, dok Ka-32 preko creva puni rezervoar u trupu letilice iz koga je izbacuje direktno na požar.

"Sistem SP 32, to jest, podvesni rezervoar, zajedno sa vodenom puškom je zapremine 4.000 litara a pumpa koja se nalazi na crevu omogućava da tu količinu uzme za 60 sekundi" objasnio je pilot ovog helikoptera u ranijem tekstu za Aero.rs

Kako je Aero.rs ranije pisao, piloti i vazduhoplovi Helikopterske jedinice MUP-Srbije prethodnih godina gasili su požare gde god se to od njih tražilo - kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Grčkoj.

U javnosti je ostala zapamćena njihova - bez preterivanja može se reći herojska uz kolege iz drugih država - borba sa vatrenom stihijom pre dve godine na Eviji i Peloponezu, o čemu je Telegraf tada izveštavao. Ako se ukaže potreba za angažovanjem, MUP Srbije pored Kamova na raspolaganju od prošle godine ima i helikoptere H215 Super Puma, kojih je tri u floti Helikopterske jedinice MUP-a.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>