• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi rekord boravka čoveka u kosmosu: Ruski kosmonaut Oleg Kononenko u orbiti proveo 878 dana, planira još

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas u 11 sati 30 minuta i osam sekundi po moskovskom vremenu Kononenko postati kosmonaut koji je proveo najviše vremena u svemiru

  • 1
ISS Expedition 70 NASA

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko postavio je danas novi rekord u ukupnom trajanju boravka u svemiru, čime je preuzeo titulu rekordera od takođe Rusa Genadija Padalke koji je u orbiti proveo više od 878 dana, saopštio je Roskosmos.

Ruska svemirska agencija Roskosmos ranije je objavila da će danas u 11 sati 30 minuta i osam sekundi po moskovskom vremenu Kononenko postati kosmonaut koji je proveo najviše vremena u svemiru.

ISS Expedition 70 NASA
Pre njega titula je pripadala Padalki sa ukupnim trajanjem boravka u kosmosu za pet svemirskih letova od 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 28 sekundi.

Kononenko je sada peti put na Međunarodnoj svemirskoj stanici (International Space Station - ISS), a prvi put je tamo bio 2008. godine.

Svi ostali aktivni kosmonauti ruskog tima leteli su najviše tri puta.

Kononenko je sleteo na ISS 15. septembra 2023. svemirskim brodom Sojuz MS-24 zajedno sa još jednim ruskim kosmonautom Nikolajem Čubom i Amerikankom Loral O'Hara, navodi Tanjug.

Ekspedicija 70, kako je zvanican naziv misije kada se Kononenko poslednji put priključio ISS, počela je 27. septembra i čini je sedam astronauta iz više država. Uz Kononeka, Čuba i O'Hara, u orbiti se nalaze i Andreas Mogensen, komandant misije, Jasmin Mogbeli, Satoši Furukawa i Konstantin Borisov, navodi NASA.

Kononenko i Čub su u oktobru obavili jednu "svemirsku šetnju" (space walk)  kada su u otvorenom svemiru proveli više od 7 časova kako bi popravili oštećenje na jednom od modula ISS.

O'Hara će se na Zemlju vratiti na proleće ove godine zajedno sa Rusom Olegom Novickim i beloruskom kosmonautkinjom Marinom Vasilevskom.

Ekspedicija Kononenka i Čube trajaće još šest meseci, nakon čega se vraćaju 23. septembra.

Za to vreme, Kononenko će uspeti da postane prvi kosmonaut koji je proveo više od hiljadu dana u orbiti.

Roskosmos je naveo da će taj rekord biti oboren 5. juna u 00.00.10 sati po moskovskom vremenu.

Po završetku misije, njegovo vreme provedeno u orbiti Zemlje  će dostići 1.110 dana.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Misija Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactic

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>