• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piper najavio najbrži jednomotorni avion do sada: Upoznajte M700 Fury

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sertifikacija aviona za tržište SAD biće završeno u prvom kvartalu ove godine, dok će za ostala tržišta proces biti završen pre kraja godine

  • 0

Proizvođač aviona Piper Aircraft spreman je da lansira novi vazduhoplov - M700 FURY (bes, furija op. aut.). Prema navodima kompanije, radi se o “najbržem jednomotornom avionu” koji je ovaj proizvođač do sada napravio.

Novu letelicu pokreće čuveni pouzdani motor Pratt&Whitney PT6A-52, koji je proizvedeno do sada više od 50.000 komada u raznim verzijama. Planirana brzina krstarenja od 557.45 kmh sa maksimalnim doletom od 1.849 km.

Jedan avion iz ove fabrike je ipak brži od M700 FURY: Radi se o letelici Piper Cheyenne 400LS, ali je u pitanju dvomotorni avion.

Nova letelica iz kompanije Piper poseduje paket avionike Garmin G3000 koji, između ostalog, omogućava pilotu da daljinski, pre poletanja, preko aplikacije proveri lokaciju letelice, količinu goriva, temperaturu ulja, napon akumulatora i druge podatke, navodi portal Aerotime.

Sertifikacija Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) se očekuje pre kraja prvog kvartala 2024. godine, a isporuke će početi odmah nakon toga.

Međunarodne sertifikacije za Kanadu, Agenciju Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovstvu (EASA), Ujedinjeno Kraljevstvo i Brazil biće postignute u drugoj polovini 2024. godine, a isporuke kupaca u tim regionima očekuju se pre kraja godine.

(Aero.rs)

Video: Blanik kup: Rekordan broj jedrilica nad Trstenikom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>