• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helikopter se srušio u Severno more: Jedna osoba preminula od povreda, pet povređenih smešteno u bolnicu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žrtve udesa provele su više od 50 minuta u ledenim vodama pre nego što su izvučene i prebačene u vodeći medicinski centar tog dela Norveške

  • 0

Helikopter Sikorsky S-92A (registracija LN-OIJ, serijski broj 920169)  u vlasništvu norvešteke kompanije Bristow srušio se na nekih 30 kilometara zapadno od obale Norveške, javljaju svetski mediji.

U helikopteru starom 12 godina koji se pao u Severno more blizu ostrva Sotra tokom trenažnog leta, nalazilo se šest lica - četiri putnika i dva pilota. Iako su svi izvučeni tokom spasilačke operacije, jedna osoba je podlegla povredama u bolnici, piše portal Vertical Mag.

Preostalih pet osoba koje su se nalazile u helikopteru prebačeno je sa povredama različitog stepena ozbiljnosti u Univerzitetsku bolnicu Hauklend - vodeći medicinski centar u tom delu Norveške.

"Kompanija kontaktira porodice stradalih i pruža im punu pomoć, uz istovremenu punu saradnju sa zvaničnim organima koji zaduženi za istragu ovog incidenta. Naš najveći prioritet je da se pobrinemo o našoj posadi i članovima njihovih porodica", navela je kompanija.

Stoole Jamtli, šef spasilačke službe, rekao da je su žrtve udesa provele u ledenoj vodi oko 50 minuta, pre nego što su izvučene iz okeana, navodi norveški portal BA.

Nacionalni odbor za istragu nesreća počeo je potragu za ostacima helikoptera, a četiri istražitelja utvrđuju uzroke nesreće: dva su s policijom na mestu udesa, dok dva istražitelja ispituju žrtve udesa u bolnici.

Helikopter je sprovodio vežbovni let ekipe koja je specijalizovana za misije potrage i spasavanja u slučajevima nesreće na naftnim platformama u vlasništvu kompanije Oseberg  u Severnom moru, navela je energetska grupacija Ekvinor.

U sličnom udesu koji se desio 2016 godine u ovoj oblasti, helikopter Airbus H-215 Super Puma srušio se u Severno more i svih 13 ljudi u vazduhoplovu je poginulo.

Sikorsky S-92A je američki srednji helikopter, razvijen iz vazduhoplova Sikorsky S70 i namenjen je kako vojnim tako i civilnim korisnicima. Osnovna namena mu je transport, ali i misije potrage i spasavanja (Search and Rescue - SAR). Može da dostigne brzinu od 306 kilometra, a maksimalni dolet mu je 999 kilometara. Pokreću ga dva motora General Electric T700. 

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>