• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roskosmos otkazao lansiranje rakete Angara A5 sa nove rampe dva minuta pre startovanja: Novi pokušaj sutra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija: Otkazano lansiranje rakete Angara-A5

  • 0
Angara A5 raketa Foto: Tanjug/AP

U Rusiji je danas otkazano prvo lansiranje rakete teške klase Angara-A5 sa novoizgrađene rampe za lansiranje na kosmodromu Vostočni zbog kvara na sistemu za nadopunjavanje rezervoara oksidatora centralne jedinice.

Sledeći pokušaj lansiranja je zakazan za sutra, prenose RIA novosti.

"Komanda za prekid lansiranja je izdata", rekao je komentator na rampi za raketu koja je trebalo da bude lansirana u 12.00 po moskovskom vremenu.

Infrastruktura za lansiranje raketa Angara na kosmodromu Vostočni je u izgradnji od 2018. godine.

Ranije su lansirane tri teške rakete Angara sa kosmodroma Pleseck, a od 2016. je sa kosmodroma Vostočni lansirano ukupno 16 raketa klase Sojuz-2.1a i Sojuz-2.1b.

Angara A5 sastoji se od centralnog dela (oznake URM-1) sa četiri pomoćna raketna booster motora, drugog stepen URM-2  i gornji stepen, koji može biti Briz-M, Blok DM-03 ili KVTK.

Pri lansiranju teži 773 tone i može poneti teret od 24,5 tona do orbite od 200 km visine pod uglom od 60 stepeni. Sposobna je da prenese 5,4 tona do geostacionarne orbite s Briz-M ili 7,5 tona na istu orbitu s KVTK.

Prvo probno lansiranje Angare A5 obavljeno je 23. decembra 2014. godine. Drugo je obavljeno je 14. decembra 2020. godine s Pleseckog kosmodroma. Treće probno lansiranje je obavljeno 27. decembra 2021. godine, takođe s Pleseckog kosmodroma.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>