• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predviđanja Airbusa: Severno-američko tržište usluga u avio-industriji porašće za 45 % do 2042. godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus predviđa potrebu za 366.000 novih stručnjaka u Severnoj Americi u narednih 20 godina, uključujući 104.000 novih pilota, 120.000 novih tehničara i 142.000 novih članova kabinskog osoblja

  • 0
avioni, avio kompanija, American Airlines Hydrogen Foto: Tanjug/AP

Evropski proizvođač aviona Airbus predviđa da će tržište usluga za komercijalne vazduhoplove u Severnoj Americi porasti za 45%  do 2042. godine.

Trenutna vrednost ovog tržišta je 31 milijardu dolara, ali do 2042. godine Airbus veruje da će vrednost porasti na 45 milijardi, navodi se u njihovoj analizi koja prognozira razvoj tržišta (Global Service Forecast - GSF). U ovoj analizi navodi se i da će upravo tržište servisa i usluga (nakon što se avion proda) biti dominantno zbog razvoja flota u kompanijama i potrebe za zamenom aviona.

"Podstaknut porastom godišnjeg vazdušnog saobraćaja, rastom flote i potrebom za više digitalno omogućenih i povezanih aviona, rast potražnje za uslugama odraziće se u rešenjima implementiranim u svim fazama upotrebnog veka aviona od isporuke do kraja radnog veka, uključujući održavanje flote, modernizaciju aviona i obuku", navodi se u analizi GSF.

Aerodrom Portland Foto: Shutterstock
Airbus navodi da se komercijalna vazduhoplovna industrija Severne Amerike gotovo potpuno oporavila nakon pandemije koronavirusa i da će rast putničkog saobraćaja nastaviti stabilnom godišnjom stopom rasta od 2,1% u regionu, piše portal Aerotime.

Kompanija takođe predviđa da će tržište održavanja porasti sa 25,9 milijardi dolara na 37,8 milijardi dolara u regionu Severne Amerike, pri čemu će 17 milijardi dolara doći od konverzije putničkih u teretne avione i korišćenja delova i materijala koji su podložni servisu.

Tržište za unapređenja i modernizaciju će videti najveći prosečni godišnji rast (+4,1%)  do 2042. godine: sa 1,9 milijardi dolara na 4,1 milijardu dolara. Tržište obuke i operacija takođe se očekuje da će porasti sa 2,5 milijardi dolara u prošloj godini na 3 milijarde dolara u 2042. godini.

Airbus predviđa potrebu za 366.000 novih stručnih lica u Severnoj Americi u narednih 20 godina, uključujući 104.000 novih pilota, 120.000 novih tehničara i 142.000 novih članova kabinskog osoblja.

"Severna Amerika je region izbora kada razmišljamo o uslugama nakon prodaje, sa mnogim prilikama za dodatnu efikasnost, pojednostavljenje i održive operacije. Airbus će nastaviti da igra važnu ulogu u podršci aviokompanijama i celokupnoj vazduhoplovnoj industriji u reagovanju na te prilike", rekao je Dominik Vaht, potpredsednik odeljenja za korisničke usluge u Airbusu Severna Amerika.

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A330

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>