• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbusov Racer obavio prvi let: Kako evropski konzorcijum vidi budućnost helikoptera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razvijen u saradnji sa Safran Helicopter Engines, hibridno-električni sistem omogućava gašenje jednog od dva motora Aneto-1X tokom krstarenja

  • 0

Eksperimentalni helikopter Airbus Racer (Rapid And Cost-Effective Rotorcraft)  obavio je svoj prvi let. Letelica neuobičajenog koncepta sa tehnološki naprednim pogonskim grupama konačno je poletela, sedam godina nakon što je predstavljena u javnosti.

Piloti Airbus Helicoptersa uspešno su obavili prvi let sa Racer helikopterom u četvrtak 25. aprila. Vazduhoplov je uzleteo sa aerodroma Marinjan nedaleko od Marseja.

Racer je u vazduhu proveo oko 30 minuta, a za to vreme posada je prikupljala podatke o najvažnijim parametrima leta i proveravala je ponašanje helikoptera, navodi Airbus u saopštenju.

Letna ispitivanja trajaće ukupno dve godine i Airbusovi inženjeri nameravaju da testiraju helikopter do njegovih krajnjih granica, koje su (za sada u teoriji) visoko postavljene.

Racer je zamišljen kao demonstrator tehnologija čiji se razvoj odvija u sklopu programa European Research Clean Sky 2 (Evropska istraživanja čistog neba 2), koji je namenjen inovacijama za smanjenje CO2 i buke u avijaciji. Airbusov Racer naslednik je X3 programa koji je eksperimentisao sa sličnim tehnologijama.

Ono što Racer razlikuje od drugih helikoptera iz Airbusovog portfolija jeste veoma aerodinamičan dizajn kao i korišćene "zelenijih" pogonskih agregata. Razvijen u saradnji sa Safran Helicopter Engines, hibridno-električni sistem ekološkog režima omogućava gašenje jednog od dva motora Aneto-1X tokom krstarenja.

Ovakav režim rada treba da doprinese smanjenju ugljeničnog otiska. Airbus Helicopters navodi da je cilj postići redukciju u potrošnji goriva od 20% u poređenju sa konvencionalnim helikopterima u istoj klasi.

Racer se takođe izdvaja i po svojoj brzini. Airbus navodi da je optimizovan za brzine veće od 400 km/h. Generalni direktor Airbus Helicopters Bruno Even je izjavio da je u razvoju Racera učestvovalo 40 partnera iz 13 zemalja, kao i da je prijavljeno 90 novih patenata.

(Aero.rs)

Video: Proslava 57 godina helikopterske jedinice MUP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>