• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spasioci tragaju za helikopterom iranskog predsednika: Vlada tvrdi da je prinudno sleteo zbog magle

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zavisno od izvora, incident se opisuje terminima od tvrdog sletanja do udesa

  • 0
Ebrahim Raisi Iran predsednik Foto: Tanjug/AP

Helikopter u kome je bio iranskim predsednikom Ebrahom Raisijem navodno je imao "incident pri sletanju", prenosi iranska agencija IRNA pozivajući se na izveštaje pojedinih medija. Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

Zavisno od izvora, incident se opisuje terminima od tvrdog sletanja do udesa. Mediji navode i da je helikopter bio "u konvoju" a da je Raisi putovao na granicu sa Azerbejdžanom gde je pustio u rad branu zajedno sa predsednikom susedne države Ilhamom Alijevim.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, su bili i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

Na osnovu snimka za koji se navodi da je nastao "neposredno pre nesreće" može se predpostaviti da je u pitanju Bell 412 koje iranska vlada koristi za prevoz viskih državnih zvaničnika ili eventalno - vizuelno gotovo identični - neki od helikoptera Bell 212/214 koji se proizvode i koriste u ovoj državi.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi oglasio se na svom Tviter nalogu i napisao da spasilačke ekipe još uvek nisu stigle do mesta incidenta u planinama - gde se desila nezgoda sa helikopterom u kojem je bio iranski predsednik.

Takođe, on je istakao da je u pitanju prinudno sletanje zbog teških vremenskih uslova - magle.

Na internetu su se pojavili navodni svedoci koji su zaista videli da je došlo do incidenta.

Iran poseduje i helikoptere ruske proiztvodnje Mi-17. Jedan od njih je imao udes 23. februara kada je poginuo visokopozicionirani sluzbenik ministarstva sporta Ismail Ahmadi, dok je ministar Hamad Sajadi povređen.

Teški vremenski uslovi i velika magla otežavaju rad spasilačkih ekipa, navodi iranska državna agencija.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>