• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nesreća u Hrvatskoj: Kod Zagreba se srušio avion, u njemu bile četire osobe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema dostupnim informacijama, u pitanju je avion Cessna 182 koja se koristila za skakanje padobranaca

  • 0
Cessna 182D Skylane (HA-TUB) Foto: Wikimedia/Frank Schwichtenberg/Huhu Uetersen/ GNU Free Documentation License (GFDL) and/or CreativeCommons (CC)

Avion koji se srušio kod Zagreba je lociran, potvrdila je hrvatska policija i saopštila da se ukazuje pomoć povređenima, a prema nezvaničnim informacijama, tri osobe su preživele, dok je jedna poginula u nesreći, javlja portal 24sata.

"Danas u 15.51 sati primljena je dojava o padu manjeg sportskog aviona u šumi južno od Kerestinca. Policijski službenici izlaskom na teren potvrdili su tačnost dojave, ukazuje se pomoć povređenima, a mesto događaja je obezbeđeno", objavila je hrvatska policija

Prema prvim komentarima vazduhoplovne zajednice u Hrvatskoj, u pitanju je avion Cessna 182 (mađarske registracije HA-TUB) koja se koristi za izbacivanje padobranaca.

Ovaj avion je već imao udes pre tri godine, kada je prinudno sleteo zbog otkaza motora kod Poreča, tada bez ljudskih žrtava i povreda, ali je avion prevrnut i završio je na krovu. Ovaj avion je proizveden 1961. godine (serijski broj 18253201).

Prema navodima iz zvaničnog izveštaja o prethodnom udesu hrvatske Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, avion Cessna 182 D Skylane je proizveden od strane američke kompanije Cessna Aircraft Company. Avion je visokokrilac, ima četiri sedišta i fiksni stajni trap. Navedeni model D se proizvodio od 1960. godine. Namena mu je višestruka, pa se tako koristi za rekreativne svrhe, taksi prevoz, panoramske letove, školovanje pilota, i prevoz padobranaca. Za potrebe prevoza padobranaca, iz aviona se uklone tri sedišta. Na ovaj model aviona se ugrađuje motor TCM O-470-R snage 230 KS. Ovaj tip aviona ima karakterističan horizontalni stabilizator koji se u celosti pomera za potrebe trimovanja. Ugrađen je propeler promenljivog koraka.

Na servisu za praćenje letova Flightradar24 može se videti da je ovaj avion danas obavio nekoliko letova, severno od zagrebačkog sportkkog aerodroma Lučko, na visinama do 3.000 metara.

Zagreb Cessna udes Flightradar24.com

Registrovan je i let helikoptera Leonardo AW139 MUP Hrvatske za koji se predpostavlja da je u vezi sa ovom nesrećom, kao i aktivnost EliFriulia ambulantnog helikoptera EC135 koji je od nedavno u sistemu stalnog dežurstva za hitnu helikoptersku medecinsku pomoc (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) u Hrvatskoj.

Zagreb Cessna udes Flightradar24.com

Helikopter u kom je osoba s teškim povredama kičme, na putu je prema bolnici, gde se priprema sala za operaciju, javio je Jutarnji list sa lica mesta. Pretpostavlja se da su i ostale dve povređene osobe takođe u helikopteru.

Na stranicama Hrvatske gorske službe spasavanja, jedan od komentatora napisao je kako su "meštani koji su videli da će pasti i vozili se za njim, alarmirali dvd i službu spašavanja, koja je u roku par minuta bila lokaciji, sa motorima, vatrogasnim vozilima,dronovima, helikopterima, malim avionima."

Telegraf.rs preneo je da su prema nezvaničnim saznanjima 24sata.hr u avionu su bili padobranci koji su vojna lica. Ovo u praksi može značiti da će se voditi paralelne civilne i vojne istrage o nesreći.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>