• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan pilota Srbije: 29. maj, datum kada je poleteo prvi Srbin

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da naredne godine 29. maj bude i zvanično proglašen kao Dan pilota Srbije, od strane relevatnih državnih ministarstava

  • 0
241. lbae Salinger Igor

Piloti okupljeni u brojna domaća udruženja obeležavaju danas - još uvek neformalni - Dan pilota Srbije, 29. maj.

Na danasnji datum, pre 112 godina po prvi put je jedan srpski pilot izveo samostalni let. Istorija kaže da je 1912. godine na današnji dan Mihailo Petrović uspešno obavio svoj prvi samostalni let do visine od 300 metara u francuskom centru za obuku pilota kod grada Etampa, na avionu tipa Farman.

Mihailo Petrović, koji je nosio letačku dozvolu sa brojem 1, pripadao je prvoj grupi od šest srpskih pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine. Godinu dana kasnije, Petrović je izgubio život na borbenom zadatku iznad sela Barbaluši, nad Skadrom 20. marta 1913.

Boriša Mandić, penzionisani pilot nadzvučne avijacije, kaže za Aero.rs da je inicijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta 2018. godine od strane brojnih udruženja koji okupljaju pilote u Srbiji.

"U toku procesa javne rasparve i odlučivanja, imali smo tesnu saradnju sa ustanovama i institucijama imenovanim i nadležnim za etičku, istorijsku i tradicionalnu definiciju i kvalifikaciju datuma", objašnjava Mandić.

Piloti helikoptera H145M Helikopterske jedinice MUP Srbije Salinger Igor

U inicijativi uzeli su učešća brojna udruženja, uključujući: Vazduhoplovna fondacija Pilot Mihailo Petrović, Udruženje nadzvučnih pilota Ma 2+, Udruženje linijskih pilota Srbije, Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije, Udruženje žena letača, Udruženje pilota Kurjaci sa Ušća, Udruženje pilota 890 mhe, Udruženje pilota Tigrovi Kraljevo, Udruženje pilota Senke Niš, Zavičajno udruženje Pilot Mihailo Petrović Vlakča.

Očekuje se da naredne godine 29. maj bude i zvanično proglašen kao Dan pilota Srbije, od strane relevatnih državnih ministarstava: Ministarstva odbrane, Ministarstva kulture i Ministarstva za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna prava.

Tada je u inicijativi nadevedeno da je u pitanju "dan pilotske populacije i to sportskih komercijalnih i vojnih pilota"  i da je ovaj dan "nema veze sa Danom vazduhoplovstva, slavom avijatičara Sveti Ilija niti sa Danom RViPVO"

"Kolegijalno, etički, profesionalno i generacijski gledano, naša namera jeste da ova manifestacija bude okupljanje na jednom mestu bivših sadašnjih pilota. Kao odgovorni ljudi koji osećaju, prate i putuju kroz četvrtu dimenziju, zvanu faktor vreme, iskreno želimo i činimo sve da Dan pilota Srbije bude tačka čvrstoga spajanja slavne prošlosti, realne sadašnjosti i sigurne budućnosti pilota zemlje Srbije", kaže Mandić.

Fotografije iz Vazduhoplovne akademije u Beogradu Vazduhoplovna akademija

Ove godine će biti organizovana i prigodna svečanost pod nazivom Trag u beskraju: Aerodrom 13. maj u Zemun Polju ugostiće pilote i njihove prijatelje i članove porodica u subotu, 1. juna od 10:00.

Redakcija portala Aero.rs svim pilotima Srbije čestita njihov praznik!

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Citation M2 let Fridrishafen - Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>