• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta znamo o avionu VL-3 koji je promašio pistu na Hvaru: Povređene dve osobe na zemlji, pilot i putnica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Udes se dogodio u Starogradskom polju, kada je avion pri sletanju promašio pistu i udario dve biciklistkinje

  • 0

U udesu koji se dogodio na Hvaru kada je ultra-laki avion VL-3 Evolution češkog proizvođača JMB promašio pistu sportskog aerodroma, četiri osobe su povređene, javio je HRT, prenosi Tanjug.

Udes se dogodio u Starogradskom polju, kada je avion francuske registracije F-JVZK (fabrički broj 3-141) pri sletanju promašio pistu i udario dve biciklistkinje.

Prema izveštaju portala Dalmacija danas, nesreća se desila na sportskom aerodromu Stari grad, kojim upravlja tamošnji aero-klub.

Kako saznaje ovaj portal, avion je tom prilikom krilom udario državljanke Nemačke, od kojih je jedna hitno prebačana u splitski KBC helikopterom s ostrva. Druga žena je izbegla udar aviona tako što se bacila u stranu. Lakše je povređena i putnica iz aviona kojim je upravljao državljanin Francuske. Pilot je, kako se pretpostavlja, promašio pistu i sleteo na makadam..

Ultra laki avion VL3, dvosed dizajniran za sportsko i rekreativno letenje, kao i za obuku pilota, predstavlja čest izbor za jubitelje avijacije. Proizvodi ga češka kompanija JMB Aircraft, koja je ranije bila poznata kao Aveko. Težina praznig aviona od 275 kg i maksimalna od oko 600 kg, VL3 se obezbeđuju za svoju kategoriju dobre performanse.

Maksimalna brzina aviona dostiže 305 km/h (190 mph), dok je krstareća brzina oko 270 km/h (168 mph). Sa punim rezervoarima, avion može preleteti oko 1.500 km.

VL3 najčešće koristi Rotax 912 ULS motor sa 100 konjskih snaga, iako su dostupne i verzije sa jačim motorima poput Rotax 915 iS sa 141 konjskom snagom. Rezervoar može primiti do 120 litara goriva

JMB Aircraft je do sada proizveo više stotina aviona VL3, a popularnost ovog modela stalno raste. Cena novog VL3 aviona varira u zavisnosti od konfiguracije i opreme, ali se obično kreće između 150.000 i 200.000 evra.

Neposredno pred udes,  na internet forumima gde se okuplja hrvatska vazduhoplovna zajednica, mogla se naći informacija o "roju malih francuskih aviona JNB" (jedan korisnih ih je izborijao osam) koji se "motaju po Dalmaciji". Jedan kontrolor leta je prokomentarisao kako su mu "takvi poznati" i da predtavljaju "noćnu moru se kad tokom špica u letnjoj sezoni pojave u vazdušnom prostoru".

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>