• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan pilota Srbije: Održana manifestacija Trag u beskraju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom programa prisutni su bili u prilici da vide izložbu aviona i žirokoptera, uživaju u  prikaznim letovima iskusnih pilota, ali i da se upoznaju sa bogatom tradicijom srpskog vazduhoplovstva i domaćih vazduhoplovaca

  • 0
Dan pilota foto: Milun Petrović / Fondacija pilot Mihailo Petrović

Proteklog vikenda na sportskom aerodromu 13. maj u Zemunu obeležen je Dan pilota Srbije manifestacijom pod nazivom Trag u beskraju.

Ovaj još uvek neformalni praznik bivših i sadašnjih pilota bio je prilika da se brojni gosti i članovi vazduhoplovne zajednice Srbije okupe na jednom mestu i odaju počast pilotima i vazduhoplovcima koji su kroz istoriju doprinosili razvoju i unapređenju srpskog vazduhoplovstva.

Tokom programa prisutni su bili u prilici da vide izložbu aviona i žirokoptera, uživaju u  prikaznim letovima iskusnih pilota, ali i da se upoznaju sa bogatom tradicijom srpskog vazduhoplovstva i domaćih vazduhoplovaca.

Dan pilota Srbije na aerodromu 13. maj u Zemun polju foto: Milun Petrović / Fondacija pilot Mihailo Petrović

Takođe, tokom manifestacije, dodeljena su priznanja zaljubljenicima u vazduhoplovstvo koji su svojim dosadašnjim angažmanom doprineli razvoju vazduhoplovstva u Srbiji.

Očekuje se da će od sledeće godine 29. maj, kao dan kada je po prvi put jedan srpski pilot izveo samostalni let (o čemu je portal Aero.rs pisao), biti ozvaničen kao Dan pilota Srbije: civilnih, vojnih, sportskih i komercijalnih, bivših i sadašnjih.

Prigodnom objavom o Danu pilota Srbije oglasilo se i udruženje koje okuplja - po subjektivnoj oceni - najepše pilote na ovim prostorima, tačnije pilotkinje, Udruženje žena letača Srbije:

"Ceremonija je bila prilika da se oda počast pilotima i vazduhoplovcima koji su kroz istoriju doprinosili razvoju i unapređenju srpskog vazduhoplovstva. U okviru programa, prisutni su imali priliku da uživaju u raznovrsnim letećim demonstracijama, izložbama aviona i opreme, kao i da se upoznaju sa bogatom tradicijom i dostignućima domaćih pilota. Dan pilota Srbije nije samo prilika da se prisetimo prošlih dostignuća, već i da inspirišemo buduće generacije pilota i vazduhoplovaca, podstičući ih da nastave putem inovacija i izvanrednosti u ovoj dinamičnoj i uzbudljivoj profesiji", navode u UŽLS.

Tara Raić Blanuša je istakla važnost učešća žena u vazduhoplovstvu, naglasivši da je njihova uloga neizostavna u daljem razvoju ove oblasti.

Važno je naglasiti da Dan pilota Srbije nije zamišljen kao zamena za Dan vazduhoplovstva, slavu avijatičara Srbije - Svetog Iliju, niti zamena za Dan RViPVO.

Inicijativu za imenovanje 29. maja za Dan pilota Srbije podržali su mnogobrojna udruženja uključujući Vazduhoplovnu fondaciju Pilot Mihailo Petrović, Udruženje nadzvučnih pilota Ma 2+, Udruženje linijskih pilota Srbije, Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije, Udruženje žena letača, Udruženje pilota Kurjaci sa Ušća, Udruženje pilota 890 mhe, Udruženje pilota Tigrovi Kraljevo, Udruženje pilota Senke Niš, Zavičajno udruženje Pilot Mihailo Petrović Vlakča.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>