• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helikopter i posade MUP Srbije za Republiku Srpsku: Pomoć u požarnoj sezoni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helikopter Agusta Bell-212 stavljen je na raspolaganje Republici Srpskoj za suzbijanje šumskih požara i požara na otvorenom na osnovu sporazuma koji su potpisali Dačić i Karan

  • 0
MUP HJ Salinger Igor

Helikopter Bell-212 sa registarskom oznakom YU-HCD (serijski broj 5711) iz sastava Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije stavljen je na raspolaganje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske tokom letnje sezone.

Ovo je ozvaničeno tokom sastanaka koje je Potpredsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić imao u Trebinju sa svojim kolegom, ministrom Sinišom Karanom i gradonačelnikom ovog hercegovačkog grada Mirkom Ćurićem.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije boraviće u Trebinju tokom letnjih meseci, kako bi pomogli u eventualnom gašenju požara koji često zahvataju područje Istočne Hercegovine.

Helikopter Bell 212 stavljen je na raspolaganje sa posadom na osnovu sporazuma koji su potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Srpske, nakon što je vlada u Banja Luci uputila zahtev vladi u Beogradu za pomoći u vidu jednog vazduhoplova i posade koja bi pomagala u suzbijanju velikih šumskih požara i požara na otvorenom.

Dačić je ukazao da je njihovo upućivanje prvi konkretan akt realizacije Deklaracije koja je doneta na Svesrpskom saboru i uz potpisani Memorandum predstavlja snažan podsticaj za dalju saradnju dva ministarstva.

Objasnio je da su srpski policajci prisutni na gotovo svim destinacijama na koje naši građani idu kao turisti i naglasio da je zajednički interes dve policije široka i konkretna saradnja, u oblasti obuka, policijske saradnje, vanrednih situacija i svih drugih oblasti koje su od životnog interesa za građane.

Ministar Karan je istakao da će helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije biti od velike pomoći u borbama sa požarima i naglasio da je u proteklih pet godina 87 osoba u Hercegovini izgubilo život u požarima.

Helikopter i ljudstvo HJ MUP Srbije pojačaće postojeće kapacitete Republike Srpske, koja raspolaže helikopterima Ansat, Bell 206 i AW119 Koala na službi u MUP Republike Srpske i Helikopterskom servisu.

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>