• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni lete tamo gde gori: Helikopteri MUP Srbije gasili vatru istovremeno kod Bujanovca, u Raškoj i Makedoniji

Vreme čitanja: oko 3 min.

H215 Super Puma i Kamov Ka-32 samo u jednom naletu mogu zajedno ispustiti više od osam tona vode na požar

  • 0

Tek što se protivpožarni helikopter MUP Srbije Kamov Ka-32 sa pripadnicima Helikopterske jedinice (HJ) i Sektora za vanredne situacije vratio iz Severne Makedonije gde je bio na misiji gašenja požara, vatra se ponovo razbuktala.

Odgovarajući na novi severnomakedonski poziv za pomoć poslat u utorak 30. jula, Srbija je ponovo uputila helikopter i svoje "leteće vatrogasce": Ovoga puta Agusta Bell 212 (YU-HCD) poslat je u bazu Idrizovo pored Skoplja, odakle je dejstvovao na požare u istočnom delu Severne Makedonije.

Kako izgleda približavanje požarištu viđeno sa sa desnog sedišta srpskog AB212, pogledajte u videu snimku koji je objavio MUP Srbije:

Vatra ne poznaje državne granice, kao ni napori za njego suzbijanje: Kako se požar proširio na teritoriju Srbije, u okolini Bujanovca, poslata su još dva helikoptera u borbu sa vatrenom stihijom: Airbus Helicopters H215 Super puma i Kamov 32.

Istovremeno, buknuo je požar i u Raškoj oblasti u mestu Gradac. MUP je u sredu objavio da je vatrom zahvaćeno oko 20 hektara šume, ubrzo je vatra zahvatila površinu od 40 hektara borove šume i 40 hektara niskog rastinja a u pomoć kolegama na zemlji poslat je istovetan "task force" kao i onaj koji gasi oko Bujanovca: jedna H215 Super Puma i Kamov Ka-32.

Ova dva helikoptera kombinovano mogu u optimalnim uslovima u jednom naletu izručiti čak 8.5 tona vode na požar. Na fotografijama iz Raške koje je snimio naš kolega fotograf Andrija Jovanović vidi se Kamov Ka-32 (YU-HRS) sa montiranim rezervoarom SP-32 kapaciteta četiri tone vode.

Kamov može istu količinu poneti i u podvešenom vedru, a opremljen je i posebnom "puškom" za precizno usmeravanje mlaza vode koja je od presudnog značaja za gašenje požara u zgradama ili na strmom nepristupačnom terenu.

Helikopteri požar Raška Foto: Tanjug/OMK MUP RS

Airbus H215 Super Puma, zahvaljujući pre svega snazi svoja dva motora Turbomeca Makila od po 1845 ks (1400 kW) može u vedru poneti naletu 4.5 tona vode

U Helikopterskoj jedinici MUP Srbije izgleda da su uvideli da je upravo kombinacija ova dva helikoptera - uz jedan Airbus H145M koji se uglavnom koristi za za izviđanje i eventualno gašenje manjih požarišta - optimalna za dejstvo na vatrenu stihiju

Komandant HJ, pukovnik Nenad Nedić, potvrdio je da su pripadnici te jedinice, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP, uspešno lokalizovali i stavili pod kontrolu požar u rejonu Raške kod manastira Gradac, kao i požar u Kozjaku u rejonu manastira Prohor Pčinjski.

"Helikopteri Super Puma i Kamov Ka 32 gasili su požar u rejonu Raške u blizini manastira Gradac i ukupno izbacili 130 tona vode. Na drugoj lokaciji, helikopter Bell 212 gasio je požar u rejonu manastira Prohor Pčinjski i ukupno je izbacio 14 tona vode. Oba požara su uspešno lokalizovana i stavljena pod kontrolu", rekao je Nedić danas (petak, 2. avgust) za Tanjug.

On je dodao da pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije već tri dana gase požar na prostoru Severne Makedonije, gde pomažu vlastima te zemlje u borbi protiv velikih šumskih požara.

"Prvog dana su izvršavali zadatke u rejonu opštine Sveti Nikola, u centralnom delu zemlje, gde su pripadnici Helikopterske jedinice ukupno izbacili 20 tona vode", rekao je Nedić.

On naglašava da su juče, zajedno sa pripadnicima Makedonske helikopterske jedinice i vatrogasaca, uspeli da ugase požar u ataru opštine Staro Nagoričane, blizu graničnog prelaza Prohor Pčinjski, i da je na tom prostoru izbačeno oko 29 tona vode.

"Danas, u saradnji sa helikopterima makedonske vojske i policije, gasimo požar u rejonu opštine Probištip na istoku zemlje", kaže komandant HJ.

Kroz Severnu Makedoniju pogođenu požarima, kako je Aero.rs pisao u detaljnom pregledu vazduhoplovnih akcija gašenja požara prošle nedelje, prodefilovala je prava mala armada helikoptera i aviona iz različitih nacija: Srbije, Turske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore...

Sa pojavom novih požarišta, nedavno su im se priključili, pored srpskog Bell 212 i slovački Black Hawk helikoptteri, ali i avioni AT-802 Fire Boss komercijalne kompanije Titan kao pomoć Nemačke. Interesantno, ova dva aviona su registrovana u Južnoj Americi: jedan u Argentini, a drugi u Čileu.

U pomoć Severnoj Makedoniji Mađarska je poslala jednu od svojih novih Airbus Helicopters H-225 Super Puma i njemu pridodala Mi-17 koji je u sastavu EUFOR-a. Za ruski helikopter, iz Mađarske u kamp Butmir pored Sarajeva je dopremeljeno posebno vedro, navodi Balkanska bezbednosna mreža. Dva helikoptera su se potom uputila ka Severnoj Makedoniji.

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>