• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpski Kamov gasi požar u Severnoj Makedoniji: Sa vatrenom stihijom bore se i makedonski Bell 412 i Mi-17

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpski piloti i helikopter pridružiće se makedonskim kolegama iz oružanih snaga i policije koji već gase požare sa letilicama Bell 412 i Mi-17

  • 2

Sa vatrenom stihijom koja besni u okolini opština Negotino, Konče i Štip u Severnoj Makedoniji od danas će se helikopterima makedonske vojske i policije pridružiti i sedam pilota i mehaničara-letača MUP Srbije i namenski protivpožarni helikopter Kamov Ka-32.

Ministarstvo unutrasnjih polova Severne Makedonije objavilo je da je njihov helikopter Bell 412 juče na požar koji bukti na planini Serta u 23 naleta izbacio 35 tona vode, a u gašenju učestvuju i dva helikoptera Mi-17 severnomakedonskog vazduhoplovstva.

"Na osnovu zahteva Vlade Republike Severne Makedonije za pružanje pomoći u gašenju šumskog požara, Republika Srbija upućuje pomoć Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP", rekao je juče potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Jedan od dva Ka-32 kojima MUP Srbije raspolaže (YU-SVS)  je danas pre podne (utorak, 16. jul) poleteo iz baze Helikopterske jedinice MUP Srbije na aerodromu Nikola Tesla prema Severnoj Makedoniji.

"Nalazimo se ovde u našoj Helikopterskoj jedinici MUP-a na ispraćaju naših pilota i pripadnika Sektora za vanredne situacije, tehničkog tima koji će biti u Severnoj Makedoniji, na njihov zahtev, da pomognu u gašenju požara. Mi smo spremni da pomognemo svuda gde je to potrebno. Naravno, imajući u vidu proceduru, potrebno je da za to postoje zahtevi tih država. Severna Makedonija se obratila svima koji mogu da pomognu, uključujući i Republiku Srbiju“, istakao je ministar Dačić.

U okviru Mehanizma civilne zaštite, više država je pozvano da pomogne u gašenju požara, a prema rečima ministra, makedonske vlasti su izrazile zainteresovanost za helikopter Kamov K-32 s obzirom na kapacitet nosivosti od pet tona vode.

MUP HJ Salinger Igor

Dačić je pojasnio da pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice u ovom slučaju deluju zajedno, a angažovani su i u gašenju požara na teritoriji Srbije.

Kamov Ka 32 je helikopter ruske proizvodnje koji je specifičan upravo po tome što je dizajniran primarno za gašenje požara a može da se koristi i za nošenje spoljnih tereta velikih dimenzija i težina i upravo je zbog toga helikopter po svojoj konstrukciji drugačiji od ostalih. Nema repni rotor u odnosu na standardne, nego dva noseća rotora.

Ima takozvani koaksijalni koncept sa suprotono okrećućim rotorima koji, najblaže rečeno, doprinosi tome da helikopter bolje iskoristi snagu koju rotor kreira, odnosno nema gubitaka. Samim tim, može da podigne više tereta što je velika prednost u varijanti gašenja požara.

Ka-32 ima nekoliko načina dejstva: Požar može da se gasi ispuštanjem vode direktno iz SP-32 rezervoara a može i kroz tzv. pušku, fokusirano, odnosno ciljano da se gađa objekat na raznim visinama.

Zapremina rezervoara mu je 4. 000 litara, s tim da postoji mogućnost podešavanja količine vode koja se uzima u odnosu na masu helikoptera i spoljnu temperaturu.

MUP HJ Salinger Igor

Kad ne nosi SP-32 rezervoar, može podvesiti vedro za ispuštanje vode na vatrenu stihiju

Više o ovom po mnogo čemu posebnom helikopteru pročitajte u velikoj reportaži na Aero.rs:

Letači Helikopterske jedinice MUP-Srbije prethodnih godina gasili su požare gde god se to od njih tražilo - kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Grčkoj.. Beograđanima su ostale apokaliptične scene gašenja požara u Bloku 70 kada su se helikopteri probijali kroz oblake gustog crnog dima - što je bilo i metaforično i bukvalno vatreno krštenje Kamova, kao i na deponiji u Užicu početkom maja.

Tada je o načinima gašenja požara iz vazduha govorio pilot HJ Branko Popratnjak:

U javnosti je ostala zapamćena njihova - bez preterivanja može se reći herojska borba uz kolege iz drugih država - sa vatrenom stihijom pre tri godine na Eviji i Peloponezu, o čemu je Telegraf tada pisao.

MUP HJ Salinger Igor

Kada se ukaže potreba za većim angažovanjem, MUP Srbije pored Kamova na raspolaganju od nedavno ima i helikoptere H215 Super Puma, kojih je tri u floti Helikopterske jedinice MUP-a.

Gašenje požara nije primarna namena Super Pume ali performanse Super Pume i na ovim zadatcima su sve samo ne za podcenjivanje - zahvaljući pre svega snazi motora Turbomeca Makila i nosivosti do 4.5 tona vode u vedru. Poređenja radi, u zavisnosti od uslova, Airbus H145 u jednom naletu na požar može izbaciti nekih 700 do 800 kg.

(Aero.rs)

Video: Kako su helikopteri MUP Srbije obuzdavali vatrenu stihiju: Snimci iz pilotske kabine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mali mrav

    16. jul 2024. | 15:19

    A to sto su priznali kosovo pa jos i deklaraciju o srebrnici to nista . Dokle vise da se ponizavamo

  • Aleksandar

    16. jul 2024. | 17:12

    Čudno nema Bosne i Albanije da pripomognu, oni njima jesu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>