• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

El presidente ostao bez aviona: SAD zaplenile Madurov Dassault Falcon

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tenzije između SAD i Venecuele ponovo se povećavaju. Dok SAD tvrde da nema "nedodirljivih" kada su u pitanju sankcije, odnosno kažnjavanje onih koji ih krše, zvanični Karakas optužuje Vašington za pirateriju

  • 1
Nikolas Maduro Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države izvršile su zaplenu aviona za koji se veruje da je koristio venecuelanski predsednik Nikolas Maduro. Bizjet je već premešten na Floridu, a tenzije između SAD i Venecuele ponovo su se rasplamsale.

Dassault Falcon 900EX registracije T7-ESPRT zaplenjen je u Dominikanskoj Republici zbog sumnje da je bio predmet ilegalne trgovine. Američko Ministarstvo pravde navodi da su venecuelanske vlasti nabavile Falcon 900EX putem "fiktivnih kompanija", prošvercovavši ga preko Kariba do Venecuele.

Dassault Falcon 900EX Maduro Foto: Miguel GUTIERREZ / AFP / Profimedia

Zbog navodnog kršenja sankcija usmerenih protiv Venecuele i zakona o kontroli izvoza, SAD su zajedno za vlastima Dominikanske Republike zaplenile avion, saopštilo je Ministarstvo pravde u ponedeljak 2. septembra.

Avion je juče preleteo iz Santo Dominga (JBQ) do aerodroma Fort Loderdejl Executive (FXE) na Floridi. Let između Dominikanske Republike i SAD trajao je nešto manje od dva sata, pokazuju podaci FlightRadar24.

Let zaplenjenog aviona Foto: FlightRadar24

Prema američkoj istrazi, krajem 2022. i početkom 2023. godine, osobe povezane sa predsednikom Nikolasom Madurom su navodno koristile kompaniju sa sedištem na Karibima da prikriju svoju umešanost u ilegalnu kupovinu aviona Dassault Falcon 900EX od firme sa sedištem na Floridi.

Od maja 2023. godine Dassault Falcon koristi registraciju San Marina (T7-ESPRT) i leteo je skoro isključivo između vojnih baza u Venecueli, tvrdi američko Ministarstvo pravde. Avion je navodno korišćen za prevoz Nikolasa Madura i njegovih saradnika, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Dassault Falcon 900 Foto: Shutterstock

Tenzije između SAD i Venecuele ponovo se povećavaju. Dok SAD tvrde da nema "nedodirljivih" kada su u pitanju sankcije, odnosno kažnjavanje onih koji ih krše, zvanični Karakas optužuje Vašington za pirateriju.

Ranije ove godine američke vlasti zaplenile su Boeing 747-300M venecuelanskog prevoznika Emtrasur, o čemu je Aero.rs pisao. Nakon zadržavanja u Buenos Ajresu, argentinski sud odobrio je da se Boeing preda SAD koje ga potražuju zbog navodnog kršenja američkih zakona o kontroli izvoza kao i zbog sumnje da su se u letelici nalazili članovi terorističe organizacije povezane sa Iranom.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    3. septembar 2024. | 13:23

    Тероризам им иде све теже, па краду и отимају, и то јавно - ЛЕГАЛНО по њиховим каубојским законима.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>