• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Memorijal pilot Mihailo Pavlović: 140 godina od rođenja prvog srpskog pilota

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim takmičenja pilota na aerodromu Kragujevac MIND, zavičajno udruženje Pilot Mihailo Petrović organizuje svečanu akademiju i polaganje venaca ispred rodne kuće pionira srpskog vazduhoplovstva

  • 0
Plakat ZU Mihajlo Petrovic

U petak, 14. juna, na aerodromu Kragujevac MIND planirano je održavanje Memorijala pilot Mihailo Petrović, takmičenja u preciznkm letenju - tzv. aero reli -  pilota sportskih aviona iz cele Srbije.

Ovim memorijalom obeležiće se i 140 godina od rođenja prvog srpskog pilota, ali i prvog pilota koji je poginuo u obavljanju svog zadatka - Mihaila Petrovića, koji je rođen u selu Vlakča kraj Kragujevca, 14. juna 1884. godine.

Upravo nedaleko od mesta rođenja Mihaila Petrovića, u selu Korman, kompanija MIND Aviation i VSU Kraguj osmislili su, projektovali i izgradili aerodrom Kragujevac MIND na kom će ovog petka biti održan Memorijal.

Cessna 172 Salinger Igor

Ideja o pokretanju ovog memorijala potiče od pilota instruktora Miroslava Mike Isakovića, a predviđa se da će, osim takmičara, Memorijalu prisustvovati i brojni sportski, komercijalni i vojni piloti.

Istoga dana, Zavičajno udruženje Pilot Mihailo Petrović iz sela Vlakča organizuje svečanu akademiju i polaganje venaca ispred rodne kuće pionira srpskog vazduhoplovstva.

Na sportskom aerodromu 13. jun u Zemunu nedavno je održana manifestacija Trag u beskraju povodom 29. maja, dana kada je Mihailo Petrović prvi put poleteo 1912. godine. O tom događaju, kao i o inicijativi da se 29. maj proglasi za Dan srpskih pilota, portal Aero.rs je pisao u posebnim tekstovima.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Open Day 2023, aerodrom Ečka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>