• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto kapci na avionskim prozorima moraju biti otvoreni tokom poletanja i sletanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podignuti zastori na prozorima omogućavaju kabinskom osoblju da brzo procene situaciju izvan aviona, kao što su požar, dim ili neke druge prepreke i da o tome obaveste kapetana

  • 0
avionski prozor Foto: Wikipedia

Putovanje avionom tokom leta može da bude dosta problematično zbog visokih temperatura. Mnogi od nas vole da u avionu sede pored prozora ali ako sedite sa sunčane strane to može da bude dosta naporno.

Verovatno ste primetili da kabinsko osoblje pred poletanje i sletanje traži da kapci na prozorima budu otvoreni. Možda vam u tom momentu deluje da njihova naredba nema smisla, ali iza nje stoje važni sigurnosni razlozi.

U slučaju vanredne situacije, svaka sekunda je važna. Podignuti zastori na prozorima omogućavaju kabinskom osoblju da brzo procene situaciju izvan aviona, kao što su požar, dim ili neke druge prepreke i da o tome obaveste kapetana.

Vožnja avionom Foto: Shutterstock

Kabinsko osoblje je obučeno da prati spoljne uslove tokom kritičnih faza leta, kao što su poletanje i sletanje. Otvoreni prozori pružaju dodatnu vidljivost koja im pomaže da primete bilo kakve potencijalne probleme na motoru ili oštećenja krila, i brzo reaguju ako je potrebno.

U hitnim situacijama, prirodno svetlo koje dolazi kroz otvorene prozore može biti od presudne važnosti. Ono pomaže putnicima da bolje vide i orijentišu se, smanjujući paniku i omogućavajući bržu evakuaciju.

ştjuardesa Foto:Shutterstock

Tokom poletanja i sletanja, osvetljenje u kabini se često prilagođava kako bi oči putnika i posade bile spremne na različite uslove osvetljenja.

Otvoreni prozori omogućavaju očima da se prirodno prilagode promenama svetlosti, što je važno u slučaju hitne evakuacije u različitim uslovima osvetljenja. Istovremeno, mogu pomoći putnicima da se osećaju manje klaustrofobično i smanje anksioznost tokom kritičnih faza leta.

Bezbednost je prioritet broj jedan u avio industriji, i svaka procedura, koliko god delovala trivijalno, ima svoj značaj. Otvaranje kapaka na prozorima tokom poletanja i sletanja mala je, ali važna mera koja može značajno doprineti sigurnosti svih putnika u avionu. Dakle, sledeći put kada vas kabinsko osoblje zamoli da otvorite prozor, setite se da time doprinosite svojoj i tuđoj sigurnosti.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 787 Dreamliner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>