• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sudar dva vojna aviona u Kolumbiji, poginuo jedan pilot

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolumbijski Embraer T-27 je gotovo odmah počeo da ponire i pilot je izgubio kontrolu nad avionom

  • 0
Embraer T 27 Tucano, Brazilsko ratno  vazduhoplovstvo Foto: Shutterstock/Matheus Obst

Dva aviona kolumbijskog ratnog vazduhoplovstva (Fuerza Aérea Colombiana) imala su stravičan sudar u subotu 1. jula tokom leta iznad grada Viljavisensio u blizini Bogote. Embraeri T-27 "Tukano" su se usled još uvek nerazjašnjenih okolnosti sudarili krilima prilikom čega se jedan od njih zapalio.

Kolumbijski "Tukano" je gotovo odmah počeo da ponire i pilot je izgubio kontrolu nad svojim avionom. Letelica se srušila, a potpukovnik Mario Andres Espinosa Gonzales koji je njome upravljao je poginuo.

Na video snimku se vidi da je ukupno 5 aviona letelo u formaciji pre samog incidenta. Pilot Embraera T-27 koji je udario drugi avion iz formacije je nastavio da upravlja svojim avionom, čini se, bez problema ali je ubzo izvršio prinudno sletanje na obližnji aerodrom, prenosi portal Aero Time.

Kolumbijsko ratno vazduhoplovstv je potvrdilo smrt potpukovnika Gonzalesa ali je poručilo da je pilot drugog "Tukana" preživeo i da je u stabilnom stanju ali da će biti pod medicinskim nadzorom.

"Piloti ne umiru, oni samo lete više," poručuje ratno vazduhoplovstvo Kolumbije na njihovom zvaničnom Tviter nalogu.

T-27 "Tukano" je jednomotorni vojni avion namenjen obuci pilota koji je sve do kraja prošlog veka proizvodio brazilski Embraer. Pored Kolumbije ovaj tip aviona koriste Brazil, Argentina, Venecuela, Peru i mnoge druge zemlje u Južnoj Americi, Africi i Aziji.

Avion koji se početkom meseca srušio iznad Viljavisensija je pripadao 212. eskadrili kolumbijskog ratnog vazduhoplovstva koja je bazirana upravo u ovom gradu. Ona je potčinjena 2. vazdušnoj komandi (Comando Aéreo de Combate No. 2) u sklopu koje lete još i 211. i 213. eskadrila. U naoružanju ovih jedinica se nalaze i moderniji "Supertukano" avioni, Sikors UH-60 helikopteri kao i druge transportne letelice.

(Aero.rs)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>