• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boris Džonson potrošio milion dolara na farbanje vladinog aviona

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki izdatak za novu šemu bojenja aviona vlada pravda željom da se "promoviše uloga Ujedinjenog Kraljevstva na međunarodnoj sceni"

  • 0
avion RAF (Royal Air Force) Airbus Voyager Foto: TS / Goff Photos / Profimedia

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson je ponovo u žiži britanske javnosti nakon što je otkriveno da je tokom njegovog mandata vlada potrošila preko milion dolara na farbanje VIP aviona, objavio je britanski Mirror u subotu 8. jula.

Nevladina organizacija Taxpayers’ Alliance koja se zalaže za smanjenje poreza i transparentan rad državnih organa je objavila informaciju da je Džonsonova vlada potrošila 783.940 funti, odnosno nešto više od milion dolara, za farbanje Airbusa A321neo u boje zastave UK.

Radi se o avionu kompanije Titan Airways koji vlada Ujedinjenog Kraljevstva iznajmljuje za potrebe prevoza premijera i ministara. Mada se A321neo ne nalazi u vlasništvu vlade, to je nije sprečilo da finansira veoma skupo farbanje.

Letelica sa registracionom oznakom G-GBNI je početkom 2022. godine ofarbana u boje zastave UK koju britanci zovu Union Jack.

Veliki izdatak za novo ruho aviona vlada pravda željom da se "promoviše uloga Ujedinjenog Kraljevstva na međunarodnoj sceni".

Promocija ili ne, državna zastava na iznajmljenom avionu je britanske porezne obveznike koštala možda i više nego što je trebala. Bivši direktor American Airlinesa Tom Horton je za Wall Street Journal 2013. godine izjavio da farbanje manjeg Airbusa A319 košta oko 50.000 dolara, odnosno oko 65.000 ukoliko se svota preračuna u današnju vrednost. Istina je da je Airbus A321neo veći avion i da ima kompleksnu šemu bojenja ali ona teško može da opravda astronomsko velike troškove.

avion RAF (Royal Air Force) Airbus Voyager RAF Voyager (Airbus A330 MRTT) u standardnim "vojnim" bojama Foto: Shutterstock/Karolis Kavolelis

A321neo nije jedini

Pored uskotrupnog vladinog aviona, za prevoz državnika je zadužen i Airbus A330MRTT britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF). Avion koji RAF nazi Voyager je vojna avio-cisterna koja pored svojih sposobnosti dopune gorivom ima i luksuznu putničku kabinu gde se tokom dugih putovanja smeštaju premijer i članovi njegovog kabineta.

Voyager je kao i Titanov A321neo svojevrsno bio glavna tema tabloida zbog visoke cene njegovog farbanja. Vlada Borisa Džonsona je, ispostaviće se kasnije tek po prvi put, obavila kontroverzno farbanje državne letelice.

Kako se radi o većem, širokotrupnom avionu, britanska vlada je izdvojila 900.000 funti, odnosno 1,1 milion dolara. Vojni avion je tada dobio skoro istu šemu bojenja sa motivima zastave.

(Aleksa Španjević/Aero.rs)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>