• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

ARJ PVD Vojske Srbije: rešetanje zemlje i neba PASARS-om

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zemaljske mete su uništene korišćenjem trenutno obeležavajućih granata dok je su u vazduh lansirane rakete Strela 2M

  • 3

Video: Bojevo gaađanje iz PVD sistema PVD

Ovih dana pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica Vojske Srbije za protivvazduhoplovna dejstva (ARJ PVD) na poligonu Pasuljanske livade, "intenzivnu obuku i bojeva gađanja ciljeva na zemlji i u vazdušnom prostoru iz novouvedenih i modernizovanih sistema PVO malog dometa".

Obuka se realizuje na sistemima PASARS, PASARS S-2M i NTV-CU sa raketama 9K38 šilo, a "težište je na uvežbavanju praćenja ciljeva u vazdušnom prostoru, te radnji i postupaka pre, za vreme i nakon izvršenja gađanja. U realizaciji obuke učestvuju i stručna lica iz Vojnotehničkog instituta.", navodi VS

"Modernizacijom sistema unapređene su mogućnosti za otkrivanje ciljeva u vazdušnom prostoru, upravljanje vatrom artiljerijskih i raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, dejstvo noću i u složenim meteorološkim uslovima, kao i efekat projektila na cilj."

Vežbi na Pasuljanskim livadama je prisustvovao u sredu 19. jula i ministar odbrane Miloš Vučević koji je gađanja posmatrao zajedno sa pomoćnikom ministra za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem, načelnikom Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadnim generalom Milanom Popovićem i načelnikom štaba Komande Kopnene vojske brigadnim generalom Zoranom Dragićevićem.

PASARS je samohodni sistem za protivazduhoplovno dejstvo namenjen za odbranu kopnenih jedinica i strateških objekata na zemlji od niskoletećih ciljeva kao što su bespilotne letelice. Sistem poseduje dve vrste naoružanja - top kalibra 40mm Bofos i protivavionske rakete kratkog i dometa. Glavni nosilac razvoja PVO sistema PASARS je Vojnotehnički institut (VTI) iz Beograda. Zanimljivo je da je sistem dizajniran kao prilicno modularan - na šasiju domaće proizvodnje montiran je dokazani švedski top a rakete za PVD mogu biti ruske ili francuske.

(Aero.rs/AŠ/IS)

Video: Predstavljen raketni sistem PVO "Pancir S1"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    21. jul 2023. | 07:34

    Nema jacih od nas, razbijamo sve sto leti, od vrapca do hipersoničnih raketa našom tek 60 godina starom strelom 2M.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>