• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Northrop Grumman odustaje od razvoja američkog lovca šeste generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon što je Northrop Grumman ispao iz trke za NGAD, u igri su ostali još Boeing i Lockheed Martin koji još uvek žele da učestvuju u programu

  • 0
Nortroph Grumman NG Air Dominance NGAD Low-Observable Stealth Multirole Supersonic Aircraft Nortroph Grumman

Northrop Grumman više nije "zagrejan" za razvoj i proizvodnju američkog lovca šeste generacije, poručila je direktorka kompanije Kati Vorden u četvrtak 27. jula, prenosi AeroTime. Mada je gigant odbrambene industrije pre dve godine prikazao render novog lovca koji se razvija u okviru programa Naredne generacije vazdušne dominacije (Next Generation Air Dominance - NGAD) američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF), čini se da se dalja istraživanja u ovoj oblasti obustavljaju.

"Obavestili smo USAF da ne planiramo da odgovorimo na NGAD RFP (Zahtev za predloge) kao nosilac razvoja," poručila je čelnica Northrop Grummana dodajući da je kompanija još uvek zainteresovana da učestvuje kao dobavljač firme koja će proizvoditi avion šeste generacije.

Nakon što je Northrop Grumman "ispao" iz trke za NGAD, u igri su ostali još Boeing i Lockheed Martin koji još uvek žele da učestvuju u programu. USAF bi po pisanju portala Defense News već sledeće godine trebao da odabere kompaniju koja će je u narednim decenijama snadbevati naprednim lovcima.

Novi borbeni avion bi trebao da zameni McDonnell Douglas F-15 i Lockheed Martin F-22 koji već decenijama služe kao okosnica američkih vazdušnih snaga. U sklopu NGAD programa se neće razvijati samo avion već kompletan sistem koji će biti uvezan sa bespilotnim letelicama i drugim komponentama odbrane.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Virgin Galactic VSS Enterprise prvi komercijalni let

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>