• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potera iznad Hrvatske: MiG na nebu, policija i specijalci na aerodromu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

HRZ podiglo MiG21 da presretne avion koji se nije javljao radio vezom

  • 1
MiG 21 HRZ Salinger Igor

MiG-21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) je prošle nedelje je presreo mali civilni avion koji je ušao u vazdušni prostor Hrvatske. Pilot civilne letelice sa registracionom oznakom N310FW se nije javljao na radio vezu zbog čega je kontrola leta alarmirala dežurnu paru - ili dežurni porbeni dvojac u hrvatskoj vojnoj teminologiji.

Vojni avion sovjetske proizvodnje MiG-21 je presreo avion koji je ubrzo nakon toga sleteo na aerodrom Brezovac kod Bjelovara.

MORH navodi da su u avionu bile dve osobe kao i da je o celom događaju obaveštena i policija. Prema podacima sajta Flight Aware, N310FW je mali jednomotorni avion Mooney M20 registrovan u SAD ali pripada nemačkoj firmi.

"Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak," kažu u  MORH-a.

MiG-21UMD HRZ Salinger Igor

Događaj se desio prošli utorak (8. avgust) ali se kasnije ispostavilo se da civilni avion nije predstavljao pretnju po bezbednost vazdušnog saobraćaja - iako to u datom trenutku nisu mogli sa sigurnošću znati u kontroli leta tako da su uslovi da "zaradi" presretanje bili ispunjeni.

Za komandama aviona se tog dana nalazio Mihael Vaker koji je iz Austrije trebao da dođe u Bjelovar radi pregleda jedne druge letelice, rekao je njegov prijatelj Mario Vinković za 24 Sata.

Tokom preleta aviona preko Slovenije su se pojavile smetnje na radio vezi, a usled vibracija je došlo do pucanja jedne žice na mikrofonu i slušalicama zbog čega pilot nije mogao da se javi kontroli leta. Zanimljivo je da je Vaker još uvek mogao da čuje kontrolora ali nije mogao da se odazove.

Mario Vinković je objasnio da je pilot trebao postaviti svoj transponder u mod 7600 što bi kontroli poslalo signal da je njegova radio stanica u kvaru. Uprkos tome što nije bio u dobrom modu, transponder je sve vreme bio aktivan te je hrvatska kontrola u svakom trenutku znala gde se avion nalazi i na kojoj se visini kreće.

Nemac je za 24 Sata rekao da mu "nije bilo svejedno" kad je na malom bjelovarskom aerodromu video "dva policijska vozila pod rotacijama i dve marice sa po sedam specijalaca" koji su došli čim je sleteo. Oni su pregledali njegova dokumenta i avion "ali su bili korektni", kaže Vaker.

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo će zaštitu vazdušnog prostora (tzv, air policing) raditi sa znatno novijim i modernijim Dassault Rafale avionima. Hrvatska se odlučila za nabavku 12 korišćenih aviona iz flote francuskog ratnog vazduhoplovstva kako bi što pre zamenila sovjetske letelice.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>