• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upali u vojnu bazu i zaposeli pistu: Incident u Holandiji, otkriven i povod

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obezbeđenje je predalo demonstrante policiji radi dalje istrage

  • 0
Foto: Royal Netherlands Marechaussee

Deset ljudi je uhapšeno u vazduhoplovnoj bazi Volkel u južnoj Holandiji, gde su neovlašćeno ušli da bi protestovali "protiv emisije CO2 i nuklearnog oružja".

Incident se dogodio 8. avgusta, a samo dan ranije ispred vojnog objekta održan je protest povodom godišnjice atomskog napada na Hirošimu.

"Deset osoba se popelo preko ograde i selo na pistu. Obezbeđenje baze ih je predalo policiji na dalju istragu", saopštili su nadležni.

Bazu Volkel, nadomak istoimenog sela, koristi Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo. Tamo su stacionirani borbeni avioni F-16 Fighting Falcon i Lockheed Martin F-35.

Holandija je uključena u NATO aranžman o podeli nuklearnog oružja, koji podrazumeva i skladištenje gravitacionih bombi B61 američke proizvodnje na njenoj teritoriji.

Aranžman je dogovoren još u vreme Hladnog rata radi uspostavljanja "brzog odgovora" na potencijalnu nuklearnu pretnju od strane Sovjeta.

Veruje se da su pomenute bombe uskladištene u bazi Volkel, mada tamošnje Ministarstvo odbrane nikada nije potvrdilo ili demantovalu ove navode.

(Aero.rs)

Video: Milica Pavlović za Telegraf o saradnji sa Karleušom: Otkrila koji čovek je sve aminovao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>