• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina (ipak) dobija Taurus krstareće rakete: Nemci se predomislil?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina je krajem maja 2023. zatražila od Nemačke da joj obezbedi pomenute krstareće rakete, ali je ideja odbačena zbog bojazni da bi mogle biti iskorišćene za napade na ruskoj teritoriji

  • 2

Nemačka je ranije odbila da isporuči Ukrajini krstareće rakete Taurus, ali ovakva ideja postaje sve popularnija među tamošnjim političarima.

Taurus je rezultat saradnje kompanija MBDA Deutschland i Saab Bofors Dynamics, a odlikuju je smanjena radarska vidljivost i domet preko 500 kilometara.

Raketu Taurus pokreće turboventilatorski motor (postiže brzine od 0,8 do 0,9 maha), a mogu je nositi borbeni avioni Tornado, JAS 39 Gripen, F/A-18 Hornet, F-15E Strike Eagle... Za očekivanje je da Ukrajina modifikuje svoje avione poput Suhoja Su 24 kako bi mogli lansirati ovo sredstvo, ukoliko dođe do isporuke.

Ukrajina je krajem maja 2023. zatražila od Nemačke da joj obezbedi pomenute krstareće rakete, ali je ideja odbačena zbog bojazni da bi mogle biti iskorišćene za napade na ruskoj teritoriji, podseća AeroTime.

Početkom avgusta, ministar odbrane Boris Pistorijus izjasnio se protiv isporuke Taurusa Ukrajini, dodajući da "nema hitne potrebe za donošenjem takve odluke".

Ipak, Nils Šmid, portparol SPD-a za spoljnu politiku "podgrejao" je priču u intervjuu za Tagesspiegel.

"Ne isključujem da ćemo isporučiti i druge sisteme, kao što je Taurus, u saradnji sa Amerikancima", rekao je Šmid i dodao: "Pre toga, mora se obezbediti da Ukrajinci mogu da preuzmu programiranje ciljeva, a ne vojnici Bundesvera. To bi nas opasno približilo direktnom mešanju u sukob".

Već narednog dana, Jegor Černjev, šef delegacije ukrajinskog parlamenta u Skupštini NATO-a, rekao je da je dobio informacije od nemačkih kolega o "pozitivnom konsenzusu" među glavnim parlamentarnim frakcijama Bundestaga.

Podseća se da je Ukrajina sredinom maja primila dve pošiljke raketa dugog dometa SCALP-EG/Storm Shadow iz Britanije, što je označilo značajan korak u podršci Zapada.

Dva meseca kasnije, predsednik Emanuel Makron je tokom samita NATO u Litvaniji izrazio spremnost Francuske da isporuči Ukrajini rakete dugog dometa SCALP.

Početkom avgusta, Ministarstvo odbrane Ukrajine je "proslavilo" isporuku SCALP-EG fotografijom na kojoj se vidi kako predsednik Zelenski piše poruku na jednoj od raketa.

(Aero.rs/SK)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. avgust 2023. | 12:35

    POLJSKA I NEMACKA CE UCI U RAT PROTIV RUSIJE !!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>