• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandija: Prvo nama F-35 Lightning II, pa onda F-16 za Ukrajinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oprezna je bila i privremena ministarka odbrane Kajsa Olangren koja kaže da "isporuka aviona F-16 Ukrajini ne sme da ima nikakve posledice po operativni kapacitet Holandije"

  • 2

Holandski avioni F-16 možda neće biti isporučeni Ukrajini pre kraja 2024, pošto je potrebno da holandsko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (Koninklijke Luchtmacht - KLu) u potpunosti pređe na upotrebu novih aviona pete generacije F-35 Lightning II , saopštio je danas portparol holandskog Minsitarstva odbrane.

Prošle sedmice su holandski premijer Mark Rute i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavili da će Holandija, zajedno sa Danskom, obezbediti F-16 za ukrajinske ratne napore u sukobu sa Rusijom, a sam ukrajinski predsednik pohvalio se da su u pitanju 42 borbena aviona.

Koninklijke Luchtmacht poseduje 42 aviona F-16, nijedan od njih nije odmah dostupan za isporuku i neki od njih još uvek su u upotrebi, nabvodi holandski portal Tajms.

Portparol ministarstva odbrane je rekao da je ''i dalje izvodljivo da se ti avioni isporuče tokom 2024'', ali da će to biti moguće "tek kada holandska vojna avijacija u potpunosti pređe na avione F-35".

Oprezna je bila i privremena ministarka odbrane Kajsa Olangren koja kaže da "isporuka aviona F-16 Ukrajini ne sme da ima nikakve posledice po operativni kapacitet Holandije".

Holandija je jedan od najznačajnijih inostranih korisnika američkog borbenog aviona F-16. Zamišljen u početku kao laki lovački avion, F-16 Fighting Falcon (Borbeni soko) je u poslednjim varijantama evoluirao do "punokrvnog" višenamenskog borbenog aviona zahvaljujući pre sve stalnom usavršavanju opreme i naoružanja.

Holanđani su imali preko 200 ovih aviona različitih verzija i jedna je od pet država koja je avion sklapalu u svojim fabrikama. Na tzv MLU (mid-life update) standard je prevedeno 68 aviona i oni su poslednjih decenija činili okosnicu holandske vazdušne moći.

Holandska 311. i 312. eskadrila iz 1. vinga naoružana sa F-16 u bazi Volkel u sklopu NATO ima zadatak da po potrebi upotrebi taktičko nuklearno naoružanje, konkretno termonuklearne bombe B61. Kako Holandija formalno nije nuklerana sila - bombe su odgovornost 703. MUNSS (Munitions Support Squadron) američkog vazduhoplovstva.

(Tanjug/Aero.rs

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    23. avgust 2023. | 17:41

    Kako je zapad ljigav to je nešto neverovatno,kada Amerika zada metu da se napadnu države koje nisu sposobne da se brane onda sve članice NATO pre svega anglosaksonske i germanske svom snagom se sjure kao hijene na tu državu ne žaleći ni sredstva ni oružje niti taj narod koji će da unište radi svoji interesa.

  • bitno

    23. avgust 2023. | 19:48

    Prvo platite pa vam prave,isporuka za 5 god.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>