• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije objavljeno zašto je 'dignut': Eurofighter Typhoon probio zvučni zid iznad Britanije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na društvenim mrežama kruži nepotvrđena informacija

  • 2
Radom Air Show 2023 Bojan Lutring Bojan Lutring

Višenamenski lovac Eurofighter Typhoon Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) iz dežurne pare - u terminologiji RAF Quick Reaction Alert (QRA) - uzbunjen je i podignut na presretanje 30. avgusta u večernjim časovima

Ne dugo potom, oko 21.30 sati po lokalnom vremenu, žitelji tri okruga (Northemptonšir, Kembridžšir i Linkolnšir) bili su na nogama.

Borbena letelica 4. generacije, nastala u saradnji Britanije, Nemačke, Španije i Italije, probila je zvučni zid, a snimci su osvanuli na društvenim mrežama.

Gledaoci jasno mogu da čuju prasak koji je iznenadio stanovništvo.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je poletanje lovca iz baze Koningsbi, nadomak grada Hornkastla, ali drugi detalji nisu poznati, prenosi AeroTime.

S druge strane, korisnik Twittera @RescueBert navodi da je Eurofighter Typhoon podignut zbog aviona kompanije Ryanair “koji nije reagovao na pozive, ili nije bio vidljiv na radaru”.

“RAF je odgovoran za nadzor vazdušnog prostora. Ne želi da izaziva bilo kakve smetnje stanovništvu, međutim bezbednost nacije je najvažnija”, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane, odgovarajući na pitanje o probijanju zvučnog zida.

(Aero.rs/SK)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan Tapavički

    3. septembar 2023. | 18:37

    I Englezi su postali "zečevi" kao "Hrvati"! Mož' misliti, jedan avion probio zvučni zid, i odmah panika! Pa na London je svakidnevno padalo desetine i desetene Nemačkih "fau" raketa, dok su okopavali bašte, i nisu reagovali, a sad se us**li zbog probijanja zvučnoz zida jednog us** nog aviona! Šta će biti kad počnu po njima zbog njihovih "zasluga", da počnu da pljušte nuklearke?! Pre tridesetak godina, kod nas u "Jugi", su skoro svakodnevno "Mig"-ovi (množina) 21, probijali zvučni zid, i niko nije na to obraćao pažnju!

  • Duško

    18. januar 2024. | 18:04

    Možda ima veze sa Čarlsovom prostatom?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>