• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rušenje MiG-23UB u Mičigenu: Putnik "povukao ručicu"- pilot nije bio spreman za katapultiranje!

Vreme čitanja: oko 2 min.

NTSB ističe da je pilot upravljao avionom u skladu sa propisima, kao i da “nije bio spreman” da se katapultira

  • 0
MIG 23 avion Shutterstock /JJW Photography

Američki istražitelji nerereća u vazduhoplovstvo, odnosno Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju (National Transportation Safety Board- NTSB) objavio je preliminarni izveštaj o udesu oldtajmer aviona MiG-23UB sojvetske proizvodnje tokom aeromitinga Grmljavina iznad Mičigena, u gradu Ipsilanti, 13. avgusta.

Podsećanja radi, na samom kraju ove manifestacije srušio se MiG-23UB Flogger, a pilot i kopilot su se katapultirali na vreme. Letelica je pala na parkirana vozila nadomak obližnje stambene zgrade.

NTSB ističe da je pilot upravljao avionom u skladu sa saveznim propisima, kao i da “nije bio spreman” da se katapultira pre rušenja.

Na MiG-23UB, koji je dvosed, aktivacija procesa katapultiranja od strane bilo kog od dvojice članova posade inicira izbacivanje oba sedišta.

Prema njegovim rečima, nakon poletanja s aerodroma Vilou Ran pokušao je da izvede takozvani let na nož (engl. banana pass) - prelet na maloj visini sa krilima postavljenim okomito na ravan piste, kada je primetio problem s motorom.

Ubrzo, letelica je izgubila na brzini, a pilot je pokušao da reši situaciju promenom geometrije krila za 16 stepeni (sovjetski lovac može da promeni položaj krila u letu, u rasponu od 16° do 72°) i bržim uspinjanjem.

“Aktivno se bavio rešavanjem problema kada je kopilot sugerisao da bi trebalo da se katapultiraju”, navodi se u izveštaju NTSB-a, uz opasku da pilot “nije bio spreman” za takav potez.

Međutim, dok je pokušavao da poravna letelicu sa pistom 27, putnik - koji je takođe pilot ali nije aktivno upravljao avionom -  je aktivirao sistem katapultiranja, prenosi AeroTime.

Kako je sve to izgledalo zabeležio je fotograf Skot Belinger

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Scott Belanger (@darkroomeagle)

On je potvrdio da su tokom leta uočili problem s motorom i pokušali da slete, ali da “nisu imali dovoljnu visinu”, navodi se u izveštaju NTSB-a.

Pozivajući se na video-materijal, istražitelji su utvrdili da se MiG-23 srušio oko 1,6 kilometara južno od prilaznog kraja piste 27, što je rezultiralo eksplozijom i požarom.

Na zemlji nije bilo povređenih, a pilot i kopilot su zadobili lakše povrede.

(Aero.rs/SK/SI)

Video: Pripadnici srpskog RViPVO u humanitarnoj akciji iznad Slovenije: Ekskluzivan video snimak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>