• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina želi i Rafale

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova pred francuskim predsednikom Makronom javno je izrazio zelju da Francuska posalje Dassault Rafale avione njegovoj zemlji kako bi se efikasnije suprotstavila Rusijio

  • 9
dassault rafale avion Foto: Shutterstock

Nakon dugo najavljivanih donacija Lockheed Martin F-16 aviona, čini se da bi Ukrajina u narednim godinama mogla da dobije - ili bar da priželjkuje -  jos jedan tip borbenih letelica u svom ratnom vazduhoplovstvu (Повітряні сили Збройних сил України).

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimitro Kuleba je izrazio želju da Francuska pošalje Dassault Rafale avione njegovoj zemlji kao dodatna sredstva borbe protiv Rusije.

Izjava Dimitra Kulebe je usledila nakon njegovog sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i ministarkom odbrane Katrin Kolonom u sredu 30. avgusta.

dassault rafale avion Foto: Shutterstock
On je takođe izrazio veliko zadovoljstvo za pomoć koju Francuska pruža Ukrajini.

Međutim, upitno je koliko je donacija Rafala realna u ovom trenutku. Proizvodni pogoni kompanije Dassault trenutno rade punim kapacitetom nakon sto je veliki broj zemalja naručio nove Rafale.

Isporuka polovnih aviona bi takođe mogla da predstavlja izazov zbog činjenice da su francuske oružane snage već prodale određeni broj korišćenih Rafala trećim zemljama.

Jedna od predloženih - i u ovom trenutku mnogo izvodljivijih - opcija za naoružavanje Ukrajinaca je i lovac Dassault Mirage 2000C koji je predstavljao okosnicu francuskog ratnog vazduhoplovstva sve do uvođenja Rafala.

Međutim, Francuska trenutno koristi svega dvanaest letelica ovog tipa u svojoj floti te je upitno da li bi donacija i obuka ukrajinski pilota bila isplativa na duge staze, ali u ratovima  je poznato da se tehnika ne bira previše.

Ono gde je ispomoc Francuske izvesnija je trening Ukrajinaca za neke druge tipove aviona - pre svega Lockheed Martin F-16. Iako Francuska nije korisnik ove borbene letelice, ukrajinski piloti ce deo obuke za F-16 proci na francuskim Alpha Jet trenaznim avionima, najavio je general Dzejms Heker, komandant americkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi.

(Aero.rs/AŠ

Video: Pripadnici srpskog RViPVO u humanitarnoj akciji iznad Slovenije: Ekskluzivan video snimak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    1. septembar 2023. | 16:34

    Ovi neće vratiti dugove za silno naoružanje do smaka sveta.....

  • Djoka

    2. septembar 2023. | 08:42

    Sve zelje ispunjava Deda Mraz.Neka se obrate njemu (25.12)za "njihov" Bozic koga im je Jevrejin nametnuo.

  • Srele

    1. septembar 2023. | 18:39

    Ija zelim Aventador isto, koji mamlazi a opet glupi svet im salje oruzje, super za Rusiu da testira svoje moderno oruzje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>