• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska: Kraj protivpožarne sezone, obavljeno više od 2.000 letova i izbačeno 9.680 tona vode

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo HRZ Salinger Igor

Operativna vatrogasna komanda u Divuljama prestala je sa radom u nedelju, 10. septembra 2023. godine, na osnovu odluke Glavnog vatrogasnog komandanta Republike Hrvatske.

Odluka o "prevremenom okončanju glavne požarne opasnosti doneta je zbog situacije na terenu, a vezano za klimatske karakteristike i vremenske prilike duž cele obale, koje podrazumevaju duži period sa značajnim padavinama i smanjenim rizikom od izbijanja požara", saopštilo je hrvastko ministarstvo odbrane

Ove godine bilo je daleko manje požara na otvorenom u poređenju sa prethodnim požarnim sezonama, a "zahvaljujući angažovanju HRZ (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) i vatrogasaca, požari su bili brzo uočeni i stavljeni pod kontrolu".

Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo HRZ Salinger Igor
Najveći požari ove godine zabeleženi su na području Grebaštice, Župe dubrovačke i ostrva Čiovo.

Od početka tzv. 2 faze protivpožarne sezone, od 19. juna do 10. septembra 2023. godine, vazduhoplovna komponenta namenski organizovanih vatrogasnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) učestvovala je u gašenju 22 požara i to: sedam u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Šibensko-kninskoj županije, a tri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Pored toga, izvršeno je 41 protivpožarno izviđanje od strane aviona u primorskim okruzima.

Na pomenutim zadacima u 2. fazi PP sezone obavljeno je 2.038 letova, naleteno ukupno 322:25 sati, a ispušteno je ukupno 9.680 tona vode.

Tim za bespilotne vazdušne sisteme bio je angažovan tri puta, ostvarivši 5:21 sati naleta sa BPL Orbiter 3 u praćenju područja visokog rizika od izbijanja požara.

U 2023. godini od Hrvatskog vatrogasnog saveza dobijena su 92 zahteva za angažman HRZ-a.

Takođe, jedan protivpožarni avion Canadair CL-415 sa dve posade i vazduhoplovno-tehničkim osobljem angažovan je tri puta u Grčkoj, tokom jula, avgusta i septembra, u okviru Evropskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim zemljama.

Za ove potrebe Hrvatska stavlja na raspolaganje dva vatrogasna aviona Canadair CL-415 u stalnoj pripravnosti od juna do oktobra 2023. godine.

Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo HRZ Salinger Igor
Ministarstvo odbrane podsećamo da "nakon završetka glavnog napora protivpožarne sezone (3. faza), sledi i 3. faza PP sezone koja traje do kraja decembra 2023. godine".

"Ovu fazu obeležavaju analize sa ciljem donošenja mera koje će unaprediti postojeći način korišćenja i angažovanja OSHR u sprovođenju naredne požarne sezone", navodi MORH

(Aero.rs/SI)

Video: Helikopterski vatrogasac MUP-a spreman za prvu požarnu sezonu: Šta sve može Kamov Ka-32

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>