• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tragedija u Torinu: Srušio se avion akro grupe Frecce Tricolori, stradala devojčica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekoliko sekudni kasnije avion pada na put pored torinskog aerodroma, a pilot je u poslednjem trenutku uspeo da se katapultira i prizemlji

  • 0
PAN Frecce Tricolori Salinger Igor

Školsko-borbeni avion Aermacchi MB-339 iz sastava italijanske akro grupe Frecce Tricolori srušio se u subotu pored aerodroma Torino (TRN) tokom jednom od trenažnih letova i tom prilikom je stradalo dete koje se zateklo na mestu pada.

Nesreća se dogodila se u subotu 16. septembra kada je akro grupa uvežbavala nastup povodom proslave stogodišnjice italijanskog ratnog vazduhoplovstva. Na video snimcima objavljenim nakon nesreće jasno se vidi kako jedan od aviona iz Frecce Tricolori naglo gubi visinu i ne može da prati ostatak formacije.

Nekoliko sekudni kasnije avion pada na put pored torinskog aerodroma, a pilot je u poslednjem trenutku uspeo da se katapultira i prizemlji.

Petogodišnju devojčica koja se nalazila na zemlji je stradala prilikom pada aviona, dok je njena porodica zadobila različite stepene opekotina. Devetogodišnji brat devojčice je zbog ozbiljnih povreda hitno prevezen u dečiju bolnicu Regina Margherita u Torinu, prenosi Aero Time.

Major Oscar Del Do koji je juče pilotirao MB-339 je zahvaljujući katapultiranju preživeo pad ali je nakon prizemljenja i on zadobio opekotine zbog kojih je hospitalizovan.

Uzrok pada će utvrditi istraga ali je jedna od pretpostavki da je avion akro grupe pretrpeo udar ptice prilikom poletanja, prenosi AP.

To bi objasnilo evidentan gubitak snage vidljiv na objavljenim video snimcima. Avion Aermacchi MB-339 poseduje samo jedan motor te njegovim otkazivanjem letelica ostaje bez bilo kakvog pogona.

Avion koji se srušio imao je serijsku oznaku proizvođača 6760. Tokom svoje karijere u grupi Frecce Tricolori nosio je broj 4.

Torino avionska nesreća Matteo Secci / LaPresse / Profimedia

MB-339 je tokom svoje višedecenijske karijere imao nemali broj udesa i incidenata.

Najtragičniji se dogodio 1988. godine na aeromitingu u bazi Ramštajn prilikom sudara tri aviona italijanske grupe u niskom preletu iznad piste. Tom prilikom su poginula tri pilota ali i 67 ljudi na zemlji.

Frecce Tricolori, zvanično Pattuglia Acrobatica Nazionale (PAN), jedna je od najpoznatijih svetskih akro grupa koja nastupa od 1961. godine i promoviše Italiju i njeno ratno vazduhoplovstvo u Evropi i svetu.

U svom sastavu imaju MB-339 avione, trenažne letelice koje od kraja sedamdesetih godina proizvodi fabrika Aermacchi. Avione su kroz decenije koristili ili još uvek koriste Italija, Eritreja, Malezija, Novi Zeland i druge zemlje.

PAN Frecce Tricolori Salinger Igor
Pored Italijana, zapaženije akro grupe na Starom kontinentu imaju Francuska (Patrouille de France), Švajcarska (Patrouille Suisse) i Velika Britanija (Red Arrows).

U RViPVO SFRJ, i potom kratko u SR Jugoslaviji, postojala je akrobatska grupa Leteće zvezde

(Aero.rs/AŠ)

Video: Maganik: Pola veka od jedne od najtragičnijih avio nesreća Jugoslovenskog Aerotransporta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>