• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenija kupila i drugi C-27J Spartan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavni zadaci novih transportera biće pre svega pomoć u otkalnjanju posledica prirodnih katastrofa, prevoz ljudstva i opreme u NATO i EU misijama ali i gašenje požara

  • 1
C-27J Salinger Igor

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec i njegov italijanski kolega Gvido Krozeto potpisali su u utorak 19. septembra ugovor o nabavci još jednog Alenia C-27J Spartan transportnog aviona, vredan 45,4 miliona evra.

Slovenija je svog prvog Spartana kupila krajem novembra 2021. godine, a njegova isporuka se očekuje ovog decembra. Drugi naručeni C-27J bi trebao da dođe u ruke Slovenaca u dvanaestom mesecu naredne godine, prenosi SeeNews. Cena za kompletan aramžman - dva aviona, njihove prateće opreme, logističke podrške i sertifikacije iznosi oko 129 miliona evra.

Glavni zadaci novih transportera biće pre svega pomoć u otkalnjanju posledica prirodnih katastrofa, prevoz ljudstva i opreme u NATO i EU misijama kao i gašenje požara.

Da su vremenske nepogode realna opasnost za Sloveniju bilo je jasno početkom avgusta kada su poplave prouzrokovale veliku štetu zbog čega je nabvaka ovakvih aviona i više nego neophodn.

C-27J Salinger Igor
Slovenija je prilikom potpisivanja ugovora za C-27J 2021. godine dogovorila i kupovinu vatrogasnog i putničkog modula, a oni se mogu bez problema koristiti i na drugoj letelici.

Alenia C-27J Spartan je višenamenski transportni vojni avion koji je prvobitno proizvodila firma Alenia Aermacchi sve dok ih kompanija Leonardno nije preuzela. Avion može da transportuje preko jedanaest tona tereta, a sposoban je i za prevoz do 60 vojnika.

Avion je pronašao kupce širom sveta. Leonardno navodi da se na kapacitete C-27J pored Slovenaca oslanjaju i Italijani, Grci, Rumuni, Slovaci, Australijanci i drugi.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Radni naslov: Misija Halijard

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovo

    25. septembar 2023. | 21:05

    Savrseno! Sada svi Slovenci mogu da lete istovremeno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>