• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi nuklearni nosač aviona na svetu: USS Enterprise mogao je da plovi 20 godina bez dopune goriva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Isto ime je nosio i prvi USS Enterprise (CV-6) koji se proslavio u ratu na Pacifiku, čiji su piloti i PVO oborili 911 neprijateljskih aviona i potopili preko 70 brodova

  • 1
Nosač USS Enterprise Foto: Wikimedia/U.S. Navy photo by Photographer's Mate Airman Doug Pearlma

Prvi nosač aviona na nuklearni pogon porinut je na današnji dan, 24. septembra 1960. godine u brodogradilištu Njuport Njuz. Gigantski brod, službene oznake CVN-65 (od Carrier Velicle Nuclear) dobio je ime USS Enterprise

CVN-65 USS Enterprise bio je i po tadašnjim i po svakim drugim merilima divovski brod, mase gotovo 94.000 tona i sa sposobnošću nošenja do 90 aviona, a i dan danas nosi titulu najdužeg ratnog broda sa svojih 342 metra, podseća TV Front.

Nosač USS Enterprise Wikimedia/U.S. Navy
Ono što je novi nosač aviona od svih ostalih bio je njegov nuklearni pogon - pogonsku energiju za brodske turbine daje čak 8 nuklearnih reaktora.

Ukupna pogonska snaga turbinskog sistema iznosila je oko 280.000 ks, što je činilo CVN-65 najsnažnijim američkim ratnim brodom, snažnijim čak i od kasnijih modernijih nosača klase Nimitz sa 260.000 konjskih snaga, koji imaju po dva reaktora.

Tolika pogonska snaga omogućavala je Enterprajzu da uprkos težini od gotovo 100.000 tona dosegne brzinu od čak 62,2 km/h (33,6 čvorova), čime je bio brži od kasnijih Nimitz klase.

Dodatna prednost nuklearnih reaktora bila je u tome što USS Enterprise nije zahtevao često punjenje gorivom, nego je mogao sa svojim zalihama urana ploviti bez punjenja čak 20-25 godina.

Na brodu se nalazila standardna posada od oko 4600 ljudi. Matična luka USS Enterprise bila mobaza Norfolk u Virdžiniji (oko 200 km od Vašingtona), koja je ujedno i štab glavne komande svih američkih pomorskih snaga i najveća svetska ratna luka.

Enterprajz je povučen iz službe 2012., nakon više od 50 godina službe.

Budući anerički nosač aviona koji je u izgradnji, CVN-80, koji je planiran da uđe u upotrebu 2028. godine poneće ime i nadimak Veliki I (Big E) svog slavnog prethodnika koji se upisao u istoriju pomorskog ratovanja kao prvi nuklearni "ploveći aerodrom".

Isto ime je nosio i prvi USS Enterprise (CV-6) koji se proslavio u ratu na Pacifiku. Piloti aviona ali i PVO broda sa USS Enterprise oborili su  911 neprijateljskih aviona i potopili preko 70 neprijateljskih brodova .

(TV Front/Aero.rs/SI)

Video: Slovenija zahvaljuje na pomoći: Srpskih helikopteri ispraćeni iz Slovenije, dočekani na Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>