• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi električni avion za američko ratno vazduhoplovstvo: USAF testira eVTOL vazduhoplov

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmoćnija oružana sila ispituje električne vazduhoplove sa vertikalnim poletanjem

  • 0
eVTOL vazduhoplov Joby Aviation

Futuristički avion sa šest rotora napravljen u pogonima kompanije Joby Aviation, isporučen je šest meseci pre roka u bazu Edvards u Kaliforniji.

To će biti prvi avion sa vertikalnim uzletanjem na električni pogon (eVTOL - electric Vertical Take Off and Landing) za Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF).

Avion je stigao u bazu Edvards prošle nedelje i obavio je tri testa u lebdenju. Sledeći eVTOL stiže za USAF početkom 2024. godine.

eVTOL vazduhoplov Joby Aviation
Baza Edvards je inače mesto na kome se piše vazduhoplovna istorija i gde su po prvi put poleteli neki za svoje vreme futuristički vazduhoplovi ili se na drugi način ispisivala istorija - poput prvog probijanja zvučnog zida ili brojnih drugih experimentalnih letova.

Jedna od namena ovim vazduholova biće i prevoženje ljudstva i lakog tereta unutar ogromne baze i pripadajućeg kompleksa koji se prostire na preko 430 kvadratnih milja ( oko 1114 kvadratnih km)

Vrednost ugovorenog aviona je 131 milion dolara, a Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) je najavilo mogućnost poručivanja do devet vazduhoplova, prenosi Air&Space Forces magazin.

Izvršni direktor Joby Aviation-a Pol Skjara najavio je da će početkom sledeće godine njegova kompanija isporučiti drugu letelicu USAF-u.

“Ova isporuka je veoma važan trenutak za Joby i našu industriju”, rekao je Skjara na ceremoniji upriličenoj juče u bazi Edvards i dodao da je to “validacija dugoročne vizije Ministarstva odbrane SAD”.

Od 2020. godine, Ministarstvo odbrane (DoD) potpisalo je na stotine ugovora sa raznim kompanijama i investiralo veliku količinu sredstava u razvoj eVTOL letelica.

Letilicama poput ove predviđa se uloga ne samo kao avio taxi u velikim gradovima, već i u spasilačkim misijama i transportnim misijama kratkog dometa - u domaćoj terminologi rekli bi za vezu - za potrebe USAF ali i drugih grana američkih oružanih snaga

Dolet ovog aviona je oko 160 km, brzina 320 km/h a do sada je dostigao visinu leta od oko 3400 metara

(Aero.rs/AB)

Video: Miona od čaura pravi haljine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>