• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bugarsko naoružanje u Ukrajini: Parlament odobrio donaciju raketa sistema S-300

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored raketa za sistem S-300, u novom paketu vojne pomoći naći će se i malokalibarska municija bugarske policije

  • 5
S-300PMU Salinger Igor

Bugarski parlament odobrio je donaciju protivavionskih raketa sistema S-300 Ukrajini na sednici održanoj prošle srede.

Rakete 5V55R najmoćnijeg PVO sistema bugarskih oružanih snaga koriste se već 30 godina, a veliki broj njih trenutno nije operativan. Kako Bugarska nema sposobnosti da ih popravi i dovede u operativno stanje, Parlament je odlučio da iste donira Ukrajini koja će ih najverovatnije koristiti za rezervne delove.

Proruski orijentisan deo opoziije iz redova Bugarske socijalističke partije (BSP) i Vzdraždane (Obnova) protivio se odluci o donaciji raketa, navodeći da to "predstavlja čin izdaje".

Glas nezadovoljstva ovih partija ipak nije uticao na rezultate glasanja u Parlamentu. Ukupno 141 bugarski polsanik je glasao za donaciju dok je njih 40 bilo protiv.

Načelnik Generalštaba Bugarske admiral Emil Eftimov je sa druge strane poručuo da donacija 5V55R neće ugroziti odbrambene sposobnosti zemlje, prenosi Radio Bulgaria. On je takođe rekao kako Bugarska ne namerava da se odrekne celokupnog arsenala raketa dok se za njih ne pronađe adekvatna zamena.

Pored raketa za sistem S-300, u najnovijem paketu vojne pomoći za Ukrajinu naći će se i malokalibarska municija iz viškova Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Aero.rs/AŠ)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrsula

    2. oktobar 2023. | 13:14

    Pa nije bez veze nastala nastala ona izreka o 'Bugarskoj politici'. Uvek su na strani trenutno jačeg, a ako se odnos snaga promeni eto njih na ovoj drugoj strani. Verovati u prijateljstvo sa njima je odsustvo pameti. Oduvek bilo i biće jer takav im je genetski kod.

  • Mišo

    2. oktobar 2023. | 12:36

    E Bugari šaljete oružje da bi se ubijala pravoslavci jadno i tužno

  • FANTOM(68)

    2. oktobar 2023. | 15:07

    Prodala im Rusija S-400 pa se ratosiljaju ovog S-300. Uništiće Ruje lako ove svoje sisteme a Ukrajinci će biti dužnici Bugarima. Kada samo pogledam spisak zemalja kojima duguju Skrajnici posle teritorija koje će im zauzeti Rusi i Poljaci moraće da prodaju rođenu decu u roblje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>