• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbus 330 MRTT: Uspešno testiran sistem za automatsko pretakanje goriva u vazduhu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom tri nedelje ispitivanja, avioni Ratnog vazduhoplovstva Singapura spajali se sa Airbus tankerom A 330 MRTT više od 500 puta

  • 0

Evropski proizvođač Airbus završio je još jednu fazu testova automatskog pretakanja goriva u vazduhu, saopšteo je konzorcijum sa sediištem u Tuluzu

Serija testova koji treba da sertifikuju dodatne mogućnosti tehnologije automatskog punjenja gorivom (automatic air-to-air refuelling - A3R) izvedena je u saradnji sa Ratnim vazduhoplovstvom Singapura (Royal Singapore Air Force - RSAF).

Testove su, u različitim vremenskih uslovima, danju i noću izvodili Airbus A330 MRTT (Multi Role Transport Tanker, višenamenski transporter tanker) i borbeni avioni F-15SG - lokalizovana varijanta američkog vazduhoplova F-15E Strike Eagle. Izvedeno je više od 500 letova u svrhu isprobavanja ove tehnologije.

U evropskom proizvođaču nadaju se da će A3R sistem biti sertifikovan u prvoj polovini sledeće godine.

A3R tehnologija trebalo bi da ulogu operatora punjenja (air refuelling operator - ARO) sa zahtevnog i složenog izvođenja zadatka svede na jednostavno nadgledanje čitave operacije, čime se smanjuje zamor posade i mogućnost ljudske greške.

Sertifikaciju nadgleda i odobrava INTA - Španski nacionalni institut za vazduhoplovnu tehnologiju.

“Naše novo postignuće omogućiće će RSAF-u da postane prvo ratno vazduhoplovstvo u svetu koje će imati automatizovano punjenje svih borbenih aviona u vazduhu, što se kasnije može primeniti i na korisnike iz drugih zemalja”, naveo je u saopštenju Žan-Bri Dumon, prvi čovek vojnih vazduhoplovnih sistema Airbus Defence and Space-a.

KC-30M / A330 MRTT U.S. Navy courtesy photo
U julu 2022. godine, A330 MRTT je postao prvi tanker na svetu sertifikovan za operacije automatskog dopunjavanja goriva vazduh-vazduh.

Sertifikacija se odnosi na dopunjavanje aviona F-16, i dalje najbrojnijeg lovačkog aviona u NATO državama i na dopunjavanje u dnevnim uslovima

(Aero.rs/AB)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>