• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan 63. padobranske brigade i Dan vojnih padobranaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade — rade!

  • 0

Dan 63. padobranske brigade i Dana vojnih padobranaca Vojska Srbije/Darimir Banda
Dan 63. padobranske brigade Vojske Srbije i Dan vojnih padobranaca obeležavaju se 14. oktobra u sećanje na ovaj datum  1944. godine, kada je u vojnoj bazi kraj Barija u Italiji formiran Prvi padobranski bataljon Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Svečanost ovim povodom održana je juče na vojnom aerodromu Narednik-pilot Mihajlo Petrović u Nišu.

Pred svečanim strojem pripadnika jedinice, pročitane su čestitke, sumirani su rezultati rada u prethodnom periodu i najistaknutijim pojedincima uručene nagrade i pohvale, saopštila je Vojska Srbije

"U osvrtu na godinu za nama istaknuto je da su padobranci 63. padobranske brigade uspešno realizovali sve dodeljene zadatke, pokazavši pritom vrhunsku obučenost, visok moral, posvećenost i profesionalizam, i time potvrdili da ova brigada s pravom uživa status elitne jedinice Vojske Srbije", navodi se u saoštenju.

Svečanost je završena polaganjem venaca kraj spomen-obeležja poginulim pripadnicima brigade i skokom padobranaca koji su nosili zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i 63. padobranske brigade.

Skupu su prisustvovali predstavnici Generalštaba i jedinica Vojske Srbije, raniji komandanti brigade, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, organa lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, udruženja veterana i institucija sa kojima jedinica sarađuje.

Pripadnici 63. padobranske brigade obeležili su juče i krsnu slavu — Pokrov Presvete Bogorodice, koja se u ovoj jedinici proslavlja od 2002. godine.

63. padobranska brigada je taktička jedinica namenjena za prikupljanje obaveštajnih podataka i izvođenje operacija specijalnih snaga u operativnoj i strategijskoj dubini neprijatelja, primenom vertikalnog manevra.

63. padobranska brigada Salinger Igor / MC Odbrana
Brigada se može angažovati za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja: borbi sa manjim neprijateljskim vazdušnim desantima u vlastitoj pozadini, ubačenim izviđačko-diverzantskim i drugim grupama,  kada je neophodno hitno, iznenadno i efikasno dejstvo.

Organizacijska struktura 63. padobranske brigade je prilagođena dodeljenoj misiji, a čine je: komanda, komandna četa, padobranske čete, padobranska četa veze, padobranska četa za obuku, padobranska četa za borbeno traganje i spasavanje i logistička četa. Komandant 63. padobranske brigade je brigadni general Nenad Zonić.

Šezdesettreća više puta je rasformiravana i prelazila u jedinice ranga bataaljona i potom ponovo formirana kao brigada, ali je svo vreme i u vojnim krugovima i u javnosti tokom bila i ostala prepoznata kao - brigada.

Poslednji put u okviru organizacijskih promena iz 2006. godine, 63. padobranska brigada je preformirana u 63. padobranski bataljon u sastavu novoformirane Specijalne brigade. Staro ime i status jedinici vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je ponovo formirana 63. padobranska brigada, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

(Vojska Srbije/Aero.rs/SI)

Video: Skok u tamu sa skoro 5 kilometara: Padobranci Vojske Srbije izveli noćni desant

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>