• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Malezijski Beechcraft sleteo bez stajnog trapa, avion izleteo sa piste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piloti nisu uspeli da zadrže avion na pisti pa je Beechcraft na kraju izleteo u travu

  • 0

Beechcraft B200T malezijskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Tentera Udara Diraja Malaysia) morao je prinudno da sleti nakon što je posada otkrila da je stajni trap letelice neispravan.

Transportna letelica iz sastava malezijske 16. eskadrile poletela je u ponedeljak iz vazduhoplovne baze Subang u blizini Kuala Lumpura, a let je trebao da bude tranažnog karaktera. Četvoročlana posada je sat i po nakon poletanja proglasila uzbunu i zatražila povratak na aerodrom Sultan Abdul Aziz Šah (SZB) gde se nalazi baza Subang.

Na video snimku koji kruži društvenim mrežama jasno se vidi kako je avion zbog kvara levog dela stajnog trapa "nagnuto" sleteo. Letačka posada nije uspela da zadrži avion na uzletno-sletnoj stazi do zaustavljanja te je Beechcraft na kraju izleteo sa piste, prenosi Aero Time.

Malezijsko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo je izdalo saopštenje nakon incidenta u Subangu, navodeći da posada nije zadobila povrede prilikom sletanja kao i da je pokrenuta istraga kojom će se utvrditi zbog čega je došlo do kvara stajnog trapa.

Pista 15 na koju je Beechcraft Super King Air sleteo bila je zatvorena od 13:00 do 18:00 kako bi aerodromske službe mogle da je očiste i uklone delove aviona. Saobraćaj na aerodromu Sultan Abdul Aziz Šah kasnije je normalizovan.

Dva meseca ranije, svega nekoliko kilometera dalje od baze Subang dogodila se još jedna vazduhoplovna nesreća koja je odnela i ljudske žrtve. Privatni Beechcraft 390 srušio se na auto-putu nedaleko od aerodroma, a prilikom pada je život izgubilo desetoro ljudi.

B200T specijalna je verzija aviona iz Beechcraftove uspešne serije Super King Air. Mada je B200 probitno bio zamišljen kao civilni avion namenjen transportu putnika i robe, Beechcraft je izvršio određene modifikacije na letelici kako bi je osposobio za zadatke vazdušnog izviđanja i elektronska dejstva. Specijalna varijanta aviona dobila je oznaku B200T.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Prince Aviation Open Day 2023: Sletanje Cessne 172 iz drona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>