• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bliski susreti iznad međunarodnih voda: Ruski lovci presreli engleske i američke avione

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz ministartsva poručuju da britanski vojni avioni nisu prešli granicu Ruske Federacije

  • 0

Specijalizovani vazduhoplovni mediji na zapadu prenose snimak presretanja aviona britanskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) iznad Crnog mora, koje je objavilo Rusko ministartsvo odbrane na svom Telegram kanalu.

Boeing RC-135 - odnosno Boeing Airseeker R.1 u engleskoj vojnoj nomenklaturi, jedna od mnogih varijanti čuvenog Boeing 707, odnosno KC-135, namenjena elektronskom osmatranju je u pratnji dva Eurofighter Typhoon lovca patrolirao iznad severnog dela Crnog mora prošlog četvrtka ali je misija RAF-a prekinuta - ili možda ispunjena ako predpostavimo da je jedan od zadataka bio da se osmotri kako, čime i na koji način reaguju ruske snage - kada je Rusija poslala svoje lovačke avione u susret britanskim.

Dva Suhoja Su-27 ruskog ratnog vazduhoplovstva (Военно-воздушные cилы - VVS) presrela su britanske avione koji su se navodno približavali granici Rusije, prenosi Aero Time saopštenje Ministarstva odbrane RF. Ruski izvor navodi da su Boeing i dva Eurofightera su promenila pravac kretanja i udaljila se od granice.

Iz ministartsva poručuju da britanski vojni avioni nisu prešli granicu Ruske Federacije.

Još jedan slučaj presretanja u vazduhu dogodio se u utorak 24. avgusta - ovoga puta u blizini Kalinjingradske oblasti, a nedavno je obelodanjen.

Dva B-1B strateška bombardera iz sastava američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) navodno su primećena od strane ruske kontrole letenja iznad Baltičkog mora nakon čega su alarmirane oružane snage, prenosi Daily Mail.

Jedan Suhoj Su-27 poslat je da presretne američke bomabrdere koji su se nalazili u blizini ruske enklave - Kalinjingradske oblasti. Daily Mail prenosi tvrdnje izvora u Ministarstvu odbrane Rusije da je Suhoj presreo dva bombardera iznad Baltičkog mora te su američki avioni napustili oblast u kojoj su se nalazili.

"Kako im se ruski lovac približavao, strani strateški bombarderi su se okrenuli od državne granice Ruske Federacije" rekao je izvor u Ministarstvu odbrane RF, prenose zapadni mediji.

Suhoj Su-27 je dvomotorni višenamenski borbeni avion, zamišljen prvobitno kao lovac ali razvijen i za ostale zadatke, koji se proizvodi od osamdesetih godina prošlog veka i jedan je od najkorišćenijih aviona u sastavu ruskih oružanih snaga.

Napadom na Ukrajinu i zatezanjem odnosa između zapada i Rusije ovakvi susreti u međunarodnom vazušnom prostoru postali su učestali. Najčešće prolaze bez incidenata ali ne uvek.

Prema britanskim izvorima, prošle godine jedan ruski pilot je navodno ispalio raketu vazduh-vazduh upravo na RC-135 ali ga nije pogodio. Tada je tvrđeno da je došlo do otkaza rakete, a kasnije da je promašio.

SAD i Kanada su se žalile na ponašanje kineskih presretača u indo-pacifičkom regionu koje su okarakterisali kao nebezbedno o čemu je Aero.rs ranije pisao.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>