• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opasne igre u vazduhu: SAD se žale na ponašanje kineskih aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD smatraju da je ovakvo ponašanje Kine deo "organizovane kampanje"

  • 3
Kina avioni presretanje Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je snimak još jednog u nizu presretanja američkog vojnog aviona u indo-pacifičkom regionu od strane letelica kineskog ratnog vazduhoplovstva.

Američki zvaničnici smatraju da je ponašanje kineskih pilota veoma opasno i da može dovesti do sudara u vazduhu.

Kina avioni presretanje Foto: Tanjug/AP
Južno i Istočno kinesko more postalo je mesto gde SAD i Kina "pokazuju svoje mišiće" i bore se za uticaj u regionu. Da donedavno najmnogoljudnija zemlja sveta ne gleda blagonaklono na prisustvo američkih snaga jasno je i kada se pogleda statistika kineskih presretanja u poslednje dve godine.

Pentagon je 17. oktobra objavio podatak da su se kineski vojni avioni čak 180 puta u prethodne dve godine "opasno ponašali" prilikom presretanja američkih letelica.

Da je situacija sve ozbiljnija ukazuje i činjenica da je broj ovako kvalifikovanih presretanja u prethodne dve godine jednak broju onih u celoj prethodnoj deceniji.

SAD smatraju da je ovakvo ponašanje Kine deo "organizovane kampanje" sa ciljem da se američke operativne aktivnosti promene.

Kineski lovci se prema navodima američkog ministarstva odbrane često približavaju na nebezbednu distancu, izbacuju toplotne mamce i čak "presecaju" putanju američkih aviona.

"Američki avioni lete bezbedno, odgovorno i u skladu sa međunarodnim pravom. Zaista, veština i profesionalizam američkih vojnika ne bi trebalo da budu jedina stvar koja stoji između pilota lovaca kineske Narodnooslobodilačka armije i opasne, čak i fatalne, nesreće," izjavio je Eli Ratner, pomoćnik ministra odbrane SAD za Indo-Pacifik.

Ni američki saveznici nisu bili pošteđeni, a oni su zajedno sa SAD na opasan način bili presretnuti 300 puta u prethodne dve godine.

SAD su navodno pokušale da deeskaliraju situaciju i održe sastanak sa predstavnicima kineskih oružanih snaga koji su isti prema američkim tvrdnjama odbili.

(Aero.rs/AŠ)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M48

    21. oktobar 2023. | 21:07

    A koji moj Amerikanci traže pored Kineske teritorije? Provociraju Rusiju, provociraju Kinu i izazivaju ratove svuda po svetu da bi na tuđoj krvi izvukla neku korist. Pa nacisti i Hitler su bili mala deca za ovo što Amerika radi od drugog svetskog rata do danas.

  • Ah opet ova americka nevinasca...

    21. oktobar 2023. | 20:44

    Opet neko drugi pravi probleme a vi tu slucajno... Sta trazite tu, nisu oni dosli u Karipske vode nego vi ste otisli njima da provocirate...

  • Krusko Medo

    21. oktobar 2023. | 20:32

    A vi ameri volite da čaprkate svugde u svuda nos gurate ,dobiće te po nosu ubrzo,što reko Putin amerika mora da nauči da poštuje druge

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>