• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Opasni manevri": Posle Amerikanaca i Kanađani se žale na ponašanje kineskih pilota

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od kineskih presretača navodno je "presekao" putanju kanadskom avionu Aurora i tom prilikom izbacio toplotne mamce

  • 3
J-16 Ministry of National Defense/Wikipedia

Samo jedan dan pre nego što su SAD objavile video snimke kako su opisali "opasnih" presretanja od strane kineskog vazduhoplovstva, posada kanadskog aviona takođe je doživela sličan "tretman" iznad Istočnog kineskog mora.

Patrolni avion Lockheed CP-140 Aurora iz flote kanadskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva leteo je u ponedeljak 16. oktobra iznad Istočnog kineskog mora u sklopu misije Ujedinjenih nacija ali su ga tokom leta presrela dva kineska lovca.

Shenyang J-16 i Chengdu J-10S kineskih oružanih snaga su se značajno približila kanadskoj letelici i izvela rizične manevre, prenosi Aero Time.

Jedan od kineskih presretača navodno je presekao"putanju Lockheed i tom prilikom izbacio toplotne mamce što su kanadske vlasti okarakterisale kao "veoma opasno ponašanje".

Kineski avioni nastavili su da se kreću pored patrolnog vazduhoplova, a Kanađani su uspeli da zabeleže video snimak na kojem se vide J-16 i J-10.

„Blizina aviona našem zapravo nije najvažniji faktor, možemo da letimo u bliskoj formaciji sa drugim avionima. Kada avioni agresivno manevrišu u neposrednoj blizini ostalih, postoji bezbednosni problem," izjavio je general-major Ijan Hadlston, komandant prve kanadske vazduhoplovne divizije za Radio Canada.

Povodom ovog incidenta izmad Istočnog kineskog mora reagovao je i kanadski ministar odbrane Bill Blair. Prema njegovim rečima, ponašanje presretača bilo je neprihvatljivo i predstavljalo je veliki rizik.

„Postoje diplomatski procesi u koje se uključujemo da bismo prijavili naša zapažanja i zabrinutost u vezi sa dejstvima vojnog aviona Narodne Republike Kine u ovom slučaju. Ti procesi su uveliko u toku od danas,” poručio je Blair.

Reakcije su stigle i iz Kine koja tvrdi da je kanadski avion ugrožavao vazdušni prostor njihove zemlje. Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je tokom konferencije za medije izjavila da je CP-140 boravio u vazdušnom prostoru iznad ostrva Chiwei Yu i da su Kanađani ozbiljno "narušili suverenitet Kine i ugrozili nacionalnu bezbednost".

Kina Chengdu J-10 Shutterstock

Chiwei Yu je kinesko ime za japansko ostrvo Taisho Jima koje je predmet teritorijalnog spora između Japana, Kine ali i Tajvana.

Lockheed CP-140 Aurora bio je angažovan u operaciji Neon - specijalnoj misiji čiji je cilj sprovođenje sankcija SBUN protiv Severne Koreje praćenjem transportnih brodova. Pored patrolnog aviona, u misiji je angažovana i frigata HMCS Vancouver koja je privremeno bazirana u Japanu.

CP-140 Aurora je avion namenjen patrolnim misijama iznad morskih površina koji je ušao u upotrebu tokom osamdesetih godina. Letelica može da izvršava i misije borbe protiv podmornica, zadatke traganja i spašavanja, a pomaže i u akcijama protiv trgovine drogom i ilegalnog ribolova.

(Aero.rs/AŠ)

Video: MUP Srbije: Novi hangar Helikopterske jedinice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radivoje Jokanovic

    27. oktobar 2023. | 12:58

    Шта ту траже Амери и Канађани? Чувају Кинези своје границе, нису у Мексичком заливу или уз обале Канаде

  • Луд збуњеног

    28. oktobar 2023. | 09:30

    Опет Кинези лете изнад ,,свог мора"! Ко кога провоцира овде? Нису Кинези летели изнад канадског мора већ изнад свог мора чувајући своју територију. Агресивно понашање америке и канаде може да доведе до ескалације сукоба.

  • Bo Lan Biio

    3. novembar 2023. | 06:34

    Svaki avion iznad kineskog mora a nije iz kineske flote obavezno oboriti bez razmišljanja! Vreme je za " specijalno vaspitanje" , dosta je bilo !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>