• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vežba sa bojevim gađanjem pred publikom: Dani grmljavine u švajcarskim Alpima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Axalp je verovatno najatraktivniji događaj otvorenog tipa kom mogu prisustvovati ljubitelji vojne avijacije.

  • 0

Axalp 2023 Peter Steehouwer/www.airshowaction.com
Zamislite da se nalazite u švajcarskim Alpima, nadomak strelišta Ebenfluh švajcarskog ratnog vazduhoplovstva i da gledate nalet mlaznih aviona koji bojevom municijom gađaju mete na nadmorskoj visini od preko 2000 metara.

To je, u najkraćem Axalp.

Pojednostavljeno, vojna vežba sa bojevim gađanjem Švajcarskog ratnog vazduhoplovstva (Schweizer Luftwaffe , Zorze aeree svizzere, Forces aeriennes suisses ili Aviatica Militara Svizra - zvanični nazivi ovog roda vojske na četiri jezika koji su u upotrebi u ovoj zemlji).

Istina, vojna vežba koja traje dva dana (uz dodatne dane za pripremu, odnosno "uvežbavanje vežbe") i tokom koje se realizuju ne samo jurišna dejstva višenamenskih borbenih aviona, nego i čuvanje vazdušnog prostora, spasavanje ili gašenje požara helikopterima.

Da biste pratili Axalp morate se pripremiti na ozbiljno pešačenje, jer drugi vid prevoza ne postoji, osim ako se izuzme VIP opcija helikopterskog transporta koja je “običnim smrtnicima” nedostupna.

Početak vežbe je uvek isti već godinama: dva aviona tipa Hornet F/A-18C prolete pred vašim nosom i izbacuju IC mamce. Brzina je takva da oni za pet sekundi nestanu iz vašeg vidnog polja.

Zatim avioni tipa F/A-18 Hornet i F-5E/F Tiger II gađaju iz više manevara različite mete.

Potom sledi air-policing segment , odnosno kontrole i zaštite vazdušnog prostora, koji je nezgodna tema za ovu zemlju jer - njihovi piloti imaju radno vreme i posle 17 časova - ne dežuraju!

Nebo nad Ebenfluhom potom “preuzmu” helikopteri Eurocopter AS 532UL Cougar koji pokazuju svoje manevarske sposobnosti i mogućnosti u gašenju požara i spasilačkim misijama

Završetak Axalpa rezervisan je za nastup švajcarske akro-grupe Patrouille Suisse na crveno-belim F-5 Tiger avionima

Axalp 2023 Peter Steehouwer/www.airshowaction.com
Axalp je tradicija Švajcarskog ratnog vazduhoplovstva nastala tokom Drugog svetskog rata, usled strateške opredeljenosti tadašnjeg vojnog vrha da se, u slučaju invazije nacističke Nemačke na ovu zemlju pređe na gerilski način ratovanja prebacivanjem snaga duboko u Alpe.

Ovaj svojevrsni hibrid između aero-mitinga i vojne vežbe održava se od 1942 i planski je otkazan samo 2014 zbog proslave 100 godina švajcarskog ratnog vazduhoplovstva.

U poslednjih deset godina, zbog izrazito promenljivih vremenskih uslova, Axalp je otkazan u poslednjem trenutku tri puta.

Fotograf Peter Stihuver već skoro pet decenija fotografiše avione širom sveta i kao i mnogo puta do sada i ove godine bio je na Axalpu gde je svojim fotoaparatom i objektivom (koga zanima, koristio je Nikon Z9 i 500/5.6E PF ED VR objektiv) zabeležio ove treneutke od kojih zastaje dah.

Više od 45.000 fotografija ovog izrvsnog autora možete pogledati na njegovim internet stranicama www.steehouwer.com i www.airshowaction.com.

(Aero.rs/AB)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>