• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

F-35 Lightning II po prvi put oborio krstareću raketu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle prve vazdušne pobede nad dronom, izraelski F-35I Adir oborio i krstareću raketu

  • 1

Višenamenski borbeni avion izraelskog ratnog vazduhoplovstva (Israeli Air Force - IAF, Zroa HaAvir VeHahalal na hebrejskom) Lockheed Martin F-35I Adir oborio je po prvi put - da je to dokumentovano i objavljeno - krstareću raketu u letu.

Prema navodima portala Aerotime, krstareća raketa ispaljena je iz Jemena, verovatno sa položaja pobunjenih Huta koje podržava Iran. Pripadnici IAF-a registrovali su da raketa leti ka vazdušnom prostoru Izraela.

Iako tačan datum ovog incidenta nije otkriven, 31. oktobra je zabeleženo više lansiranja raketa i drugih projektila iz Jemena.

Nakon otkrivanja rakete koja je letela ka Izraelu, IAF je izdao naređenje svojoj lovačkopj kompeonenti, čiji su najsavremeniji vazduhoplovi F-35I, da je presretnu.

Objavljeni snimak presretanja iz kokpita prikazuje verovatno raketu tipa Hoveyzeh ili Soumar koja je uništena u letu vođenim projektilom vazduh-vazduh. Izraelci nisu saopštili koja je raketa upotrebljena, ali je u pitanju ili AIM-9X Sidewinder ili AIM-120 AMRAAM kojom su naoružani F-35I.

Istog dana IAF je saopštio da je protiv-vazdušni odbrambeni sistem Arrow (strela) bio uključen u presretanju rakete zemlja - zemlja u oblasti Crvenog mora.

Ovo nije prva upotreba aviona tipa F-35 od strane IAF-a u borbenim operacijama: u maju 2018, izraelsko ratno vazduhoplovstvo je objavilo da je uključila ove letelice u planirane napade na ciljeve u Siriji i Libanu.

Bilo je to prvo borbeno dejstvo vazduhoplova ovog tipa, samo godinu dana pošto su najnoviji avioni u naoružanju dobili operativni status.

Izrael je u julu potpisao ugovor o kupovini dodatnih 25 aviona. IAF će na kraju imati 75 ovih aviona pete generacije.

IDF takođe nosi titulu prvog poznate "vazdušne pobede" F-35, kada su u martu 2021. oborene dve bespilotne letelice za koje se predpostavlja da su došle iz Irana.

(Aero.rs/AB/SI)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Laki

    8. novembar 2023. | 17:44

    Koga briga sta ubice dece obaraju. Nadam se Bozijoj pravdi ,jer tkzv.civilizovani svet cuti na zlocine prema civilima u Palestini.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>